Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/expremiarminister-blir-kroatiens-president/

Världen

Expremiärminister blir Kroatiens president

Nye presidenten Zoran Milanovic med sin fru Sanja Music Milanovic. Foto: AFP

Kroatiens sittande president Kolinda Grabar-Kitarovic, som utmanades av socialdemokraten och tidigare premiärministern Zoran Milanovic, förlorade valet.

TT Text

Presidentposten har mest en ceremoniel funktion, även om presidentvalet ger en antydan om den politiska utvecklingen i Kroatien.

Den 53-årige Milanovic fick drygt 53 procent av rösterna, medan Grabar-Kitarovic fick knappt 47 procent sedan nästan samtliga röster räknats i den andra och avgörande presidentvalsomgången. Uppgiften kommer från landets valkommission.

Milanovic ansågs ha en lovande politisk karriär framför sig när han blev Kroatiens premiärminister för en socialdemokratisk regering 2011. Men regeringen misslyckades med att genomföra utlovade reformer och sargades av en svajig ekonomi. Socialdemokraterna SDP förlorade makten 2015. Senare lämnade Milanovic partiledarposten.

Som presidentkandidat lyckades Milanovic få många anhängare i städerna och han gick till val med en slogan om att göra Kroatien till ett ”normalt” land med ett självständigt rättsväsende och respekt för minoriteter. Han fick flest röster i den första valomgången i december, där den fristående högerkandidaten, sångaren Miroslav Skoro, slogs ut.

Kolinda Grabar-Kitarovic från det konservativa partiet HDZ har riktat in sin valkampanj på bland annat enighet och patriotism.

Runt 3,8 miljoner människor kunde rösta i valet som hålls bara dagar efter att landet tog över ordförandeskapet i EU, men det är osäkert hur många som verkligen röstade i den andra omgången.

Kroatien kämpar bland annat med stor utvandring, korruption och en avmattad ekonomi.

Kolinda Grabar-Kitarovic blev president 2015 och var den första kvinnan i landet som innehade posten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt