Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Extrem invandringskritik ökar i Norge

Var tionde norrman är extremt invandringskritisk, en stor ökning jämfört med för tio år sedan. Detta enligt forskare som undersökt väljarnas inställning i samband med de senaste tre senaste stortingsvalen.

I rapporten ”Det politiske landskap” har Institutt för samfunnsforskning analyserat uppgifter från det senaste valet, 2009, och kommer fram till att en av tio väljare är extremt kritisk till invandring. Det betyder att dessa personer har svarat mest negativt på frågor som handlar om invandrare och exempelvis nationell egenart eller arbetsmarknaden.

Forskningsledaren Bernt Arndal säger till norska NRK:s program ”Politisk kvarter” att han inte tror att sommarens terrordåd i Oslo kommer att påverka andelen negativt inställda till invandring.

– Vad vi sett i vårt forskningsmaterial är att inställningar till invandringspolitik är väldigt stabila över tid. Faktiskt bland de mest stabila inställningar vi kan hitta, säger Bernt Aardal.

Han tror dock inte att den ökade andelen extremt invandringskritiska väljare kommer att innebära ökade väljarframgångar för Fremskrittspartiet. Detta för att de extremt invandringskritiska väljarna i stort sett redan lägger sin röst på det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.