Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-09 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/extremvarme-i-europa-kan-innebara-fara-for-liv/

Världen

Extremvärme i Europa – kan innebära fara för liv

Foto: Filippo Monteforte/AFP

Delar av Europa har drabbats av en extrem värmebölja, med temperaturer på uppemot 40 grader. I bland annat delar av Italien och Spanien varnar man för väder som kan innebära stor fara för allmänheten

– Vi har sett att det ligger väldigt varm luft över den sydligaste delen av Europa, säger Sofia Söderberg meteorolog på SMHI. 

I fredags gick varningar ut från flera myndigheter där man meddelade att den kommande värmen kunde innebära fara för både liv och samhälle. I flertalet städer i bland annat Italien, Spanien och Frankrike har temperaturen legat på omkring 35-40 grader. 

Italiens folkhälsomyndighet utfärdade maxnivå tre, eller ”röd vädervarning” i 14 städer, där bland annat Rom, Bologna, Verona och Pescara som drabbades av hettan. 

Foto: JEFF PACHOUD

Delar av Spanien satte även nya rekord under värmeböljan i veckan.

Vid San Sebastian på Spaniens norra kust sågs temperaturer på 42 grader tidigare i veckan – den högsta temperaturen i staden sedan rekordet sattes 1955, skriver tidningen Evening standard. 

Även den europeiska vädersajten Meteoalarm.eu beskriver värmen som extrem. På flera håll i Sydeuropa har de utfärdat varningar av näst högsta nivå för värmen och i Kroatien samt i delar av Italien och Spanien är de utfärdade varningarna av högsta nivå.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE

Italienska myndigheter uppmanar delar av befolkningen att vidta extra försiktighetsåtgärder under värmeböljan, som att dricka mer vatten normalt och kontrollera grannar som bor ensamma. 

Varför just delar av Italien och andra områden är hårdast drabbade av superhettan kan ha olika orsaker, menar Sofia Söderberg.

– Jag kan se att det är fortsatt riktigt varm luft i dag. Områdena påverkas på olika sätt beroende på olika beskaffenheter det finns, både väder- och terrängmässigt, säger hon. 

Framåt måndagen ser värmen främst ut att stanna i Italien. I flera delar av de sydliga delarna av Europa går den ”röda varningen” på kartan ner ett snäpp till ”orange varning” enligt vädersajten Meteoalarm.

Kvinna badar med sin hund i en flod i östra Serbien.
Kvinna badar med sin hund i en flod i östra Serbien. Foto: Vladimir Zivojinovic/AFP

Högtrycket som rörde sig över Sverige under helgen ser ut att försvinna under söndagseftermiddagen. 

– Den lilla portionen som vi har fått av värmen har delvis legat kvar även i dag men är nu på väg bort. I början av veckan blir det svalare, men från torsdag och fredag ser utvecklingen annorlunda ut. I de södra delarna av landet så kan det bli allt mer högtrycksbetonat och varmare, säger Sofia Söderberg. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt