Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fa-detaljer-om-explosion-pa-testanlaggning/

Världen

Uppgifter: Ny robot med kärnreaktor kan ha orsakat explosion i Ryssland

Militäranläggningen i Archangelsk i Foto: AFP

Fem kärntekniker dog i samband med torsdagens explosion på en militäranläggning i ryska Archangelsk.

Efteråt uppmättes förhöjda strålningsnivåer i området.

Uppgifter från USA:s underrättelsetjänst gör gällande att det kan ha handlat om ett test med en kryssningsrobot som drivs av en kärnreaktor – och som kan nå mycket långa distanser, rapporterar The New York Times.  

Informationen har varit knapphändig kring explosionen på den militära testanläggningen i Dvinabukten utanför Archangelsk i nordvästra Ryssland i torsdags.

Först uppgav landets försvarsdepartement att explosionen skedde i samband med att en jetmotor testades och att två personer dog. De uppgav också att strålningsnivåerna i området var normala.

Kort därefter uppgav lokala medier att strålningen låg på 200 gånger högre nivåer än normalt – information som kort därefter plockades bort från flera hemsidor, enligt The New York Times.

Invånare i Archangelsk och i grannstaden Severodvinsk började då bunkra jod, som kan blockera kroppens upptag av radioaktivt jod exempelvis vid en kärnolycka.

Två dagar senare, i lördags, uppgav landets statliga kärnkraftsorgan Rosatom att fem av deras anställda dött. Rosatom uppgav då att ”isotopdrivet raketbränsle” hade testats i en motor.

Nu uppger källor inom USA:s underrättelsetjänst för The New York Times att det finns misstankar om att explosionen var ett misslyckat test av en prototyp till en robot som Nato benämner som ”SSC-X-9 Skyfall”. Donald Trump kommenterar uppgifterna på Twitter och skriver att USA ”lär sig mycket om den misslyckade missilexplosionen i Ryssland”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1161026203345723393

Putin talade själv om kryssningsroboten i sitt tal till nationen förra året och har menat att den kan nå runt jorden med hjälp av en kärnreaktor, skriver tidningen, och hänvisar vidare till Pentagonrapporter som tagit upp utvecklingen av roboten som en ny typ av potentiellt framtida hot. 

Ryssland har inte kommenterat de amerikanska uppgifterna om att explosionen i Archangelsk orsakades av ett sådant robottest. I en kommentar säger Vjacheslav Solovjev på kärnenergicentret i Sarov utanför Archangelsk att tekniken som utvecklats där har både civila och militära användningsområden, rapporterar Reuters. 

– Det handlar om att skapa källor av termisk eller elektrisk energi genom att använda radioaktivt material, inklusive klyvbart material och radioisotopmaterial, säger han.

Varken svenska Strålsäkerhetsmyndigheten eller finska Strålsäkerhetscentralen har uppgett att de har noterat högre strålningar än normalt efter explosionen.