Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fa-ser-ut-att-ha-rostat-i-afghanistan/

Världen

Få ser ut att ha röstat i Afghanistan

Valurna töms i staden Herat. Foto: Hoshang Hashimi/AFP

Bara omkring en femtedel av de röstberättigade verkar ha röstat i presidentvalet i Afghanistan – en kraftig nedgång från det senaste valet.

Totalt kunde 9,7 miljoner människor rösta i lördagens val, det fjärde sedan talibanregimen störtades 2001. Men bara drygt två miljoner människor gick till vallokalerna, uppger en talesperson för valmyndigheten för nyhetsbyrån Reuters, efter löfte om anonymitet.

I det senaste presidentvalet 2014 röstade omkring sju miljoner afghaner. Det valet följdes av anklagelser om valfusk och oegentligheter på valmyndigheten.

Redan före helgen pekade mycket på att valdeltagandet skulle bli lågt, och att afghaner inte vågade gå till vallokalerna av rädsla för attacker. Talibanerna hade inför valdagen varnat folk för att gå och rösta, och hotat med dåd mot vallokalerna. Tiotusentals soldater såg till att valet gick relativt lugnt till, men explosioner inträffade ändå på flera platser.

I valet ställde 18 kandidater upp. Men den verkliga striden står mellan två huvudrivaler – sittande president Ashraf Ghani och chefsminister Abdullah Abdullah.

De preliminära valresultaten väntas inte vara klara förrän den i mitten av oktober, och de slutliga först i början av november.