Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 23:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/facebook-later-falsk-video-pa-nancy-pelosi-ligga-kvar/

Världen

Facebook låter falsk video på Nancy Pelosi ligga kvar

Nancy Pelosi under fredagen. Foto: Matt Slocum/AP

Ett videoklipp på det amerikanska underhusets talman Nancy Pelosi har manipulerats så att hon framstår som påverkad. Facebook har meddelat att filmen, som har fått tusentals delningar och visningar, får ligga kvar på det sociala mediet.

Videoklippet visar ett tal som demokraten Nancy Pelosi höll under onsdagen, där hon bland annat kallar president Donald Trumps ovilja att samarbeta med kongressens utredningar ”en mörkläggning”

Klippet som nu sprids på sociala medier har saktats ned till 75 procent av den verkliga hastigheten. För att manipulationen inte ska märkas har tonhöjden i Pelosis röst justerats upp, enligt Washington Posts analys av videon. I klippet låter det som att Pelosi sluddrar och tar långa pauser i sitt tal.

När Facebook fick kännedom om det manipulerade klippet meddelade företaget att de skulle göra videon mindre synligt i användarnas flöden. De ska även bifoga en länk till en källgranskande hemsida som klassar klippet som vilseledande, men de vill inte ta bort materialet från det sociala mediet. 

Det är inte klart vem som ligger bakom manipulationen men flera versioner av videon har spridits på Twitter, Facebook och Youtube. En version som delades av den konservativa Facebooksidan Politics WatchDog hade på torsdagskvällen setts över 2 miljoner gånger och fått drygt 45.000 delningar. 

Även president Donald Trumps advokat Rudolph Giuliani delade en version av filmen på Twitter på torsdagskvällen. I twittermeddelandet, som senare togs bort, skrev Giuliani: Vad är det för fel på Nancy Pelosi? Det låter helt bisarrt när hon pratar, enligt The Washington Post.

Liknande filmer på Nancy Pelosi, som manipulerats eller klippts för att misskreditera talmannen, har spridits flera gånger tidigare. 

Under torsdagskvällen delade president Trump ett annat klipp på Nancy Pelosi, där korta pauser och tvekanden i hennes tal klippts ihop. Enligt Donald Trumps meddelande på Twitter visade filmen, som visar omkring 30 sekunder av en 21 minuter lång presskonferens, hur hon stammat sig igenom mötet med reportrarna. 

Läs mer: 

Slutstrid om Trumps deklarationer ett steg närmare

Demokraterna oense om hur gå vidare med Muellerrapporten