Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Facebook och Twitter släpper igenom islamofobiska inlägg”

Facebook och Twitter agerar inte mot hatfulla islamofobiska meddelanden, trots anmälningar, skriver The Independent.
Facebook och Twitter agerar inte mot hatfulla islamofobiska meddelanden, trots anmälningar, skriver The Independent. Foto: Alamy

Facebook och Twitter agerar inte mot hatfulla islamofobiska meddelanden, trots anmälningar. Antalet kränkande meddelanden har ökat kraftigt bland annat efter att IS mördat kidnappade britter, enligt The Independent.

Trots att antirasistiska organisationer rapporterat hundratals kränkande meddelanden där muslimer pekas ut som ”våldtäktsmän, pedofiler och jämförbara med cancer” agerar inte Twitter och Facebook för att få bort de inläggen, skriver tidningen The Independent i en granskning.

”De mest extrema kräver att brittiska muslimer ska avrättas – men i de flesta fall får de som står bakom meddelandena inte sina konton indragna eller postningarna borttagna” skriver tidningen.

I fyra månaders tid har muslimska grupper rapporterat dussintals konton och hundratals kränkande inlägg till Facebook och Twitter. Trots detta är de flesta kontona lätta att komma åt.

Facebook har enligt tidningen svarat att de ”måste gå balansgång mellan yttrandefrihet och att upprätthålla en säker och pålitlig miljö”, men att man skulle ta bort alla kommentarer som ”är en direkt attack på andra på grund av rastillhörighet."

Twitter säger att man granskar allt innehåll som anmäls för brott mot deras regler, vilka förbjuder specifika hot om våld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.