Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Facebook tar bort ytterligare hundratals konton

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg uppger att över 800 konton och sidor har tagits bort från plattformen.
Facebookgrundaren Mark Zuckerberg uppger att över 800 konton och sidor har tagits bort från plattformen. Foto: Francois Mori/AP

Bara några veckor innan det amerikanska mellanårsvalet plockar Facebook bort över 800 sidor och konton med politiskt innehåll. 

Social mediejätten uppger att allt fler nätverk har börjat använda ”sensationellt politiskt innehåll” för att driva trafik till sina hemsidor, uppger Facebook

På torsdagen meddelade Facebook på sin hemsida att det har tagit bort mer än 800 konton och sidor på plattformen. Mer specifikt handlar det om 559 sidor och 251 konton. 

De nu borttagna kontona och sidor har systematiskt brutit mot Facebooks regler gällande spam och falska inlägg. 

Facebook uppger att allt fler nätverk har börjat använda ”sensationellt politiskt innehåll” för att locka användare och driva trafik till sina hemsidor. 

”Och som den politiska aktiviteten vi har sett från dessa konton och sidor är ’nyheter’, berättelser eller åsikter ofta omöjlig att särskilja från legitim politisk debatt”, står det på Facebooks hemsida.

Facebooks beslut att ta bort dessa konton och sidor kommer bara veckor innan det amerikanska mellanårsvalet. 

Beslutet kan vara en konsekvens av den hårda granskningen som plattformen har varit under sedan valet 2016. 

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg fick i samband med det amerikanska valet hård kritik för att han lät felinformation blomstra fritt på plattformen. 

Facebook har också fått omfattande kritik för att ha misslyckats med att skydda användarnas data. Senast i september avslöjades det att upp till fem miljoner Facebook-konton kan ha drabbats i en massiva dataläcka.

Läs mer: Martin Jönsson: Det går inte att lita på Facebook längre

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.