Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/facebook-vill-hindra-livesanda-terrordad/

Världen

Politiker och nätjättar går samman för att hindra spridning av terrordåd

Arkivbild. Foto: Arun Saknar/AFP

Flera nätjättar lovar att jobba förebyggande för att motverka spridning av extremistiskt innehåll på sociala medier, rapporterar AFP.

Däribland Facebook, som skärper användarreglerna för att minska risken för att framtida terrordåd direktsänds på plattformens videotjänst.

Rätta artikel

Facebooks besked kom inför ett möte med flera världsledare i Paris i dag där huvudämnet är just spridningen av terrorbilder via sociala medier.

Vid mötet deltog bland andra representanter för nätjättarna Facebook, Google och Twitter. Mötesdeltagarna gav ett gemensamt uttalande där bolagen åtar sig att arbeta för att förhindra publiceringar av inlägg med vålds- och extremistisk karaktär.

”Spridning av sådant material på nätet går ut över offrens mänskliga rättigheter, vår gemensamma säkerhet och alla människor i världen”, lyder uttalandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Frågan aktualiserades i och med terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland den 15 mars i år. Gärningsmannen filmade då sig själv samtidigt som han sköt ihjäl 51 personer som besökte två av stadens moskéer. Videon och bilderna från attacken delades av flera miljoner användare på sociala medier.

Sedan dådet har Facebooks ledning beslutat sig för flera åtgärder. Användare som bryter mot vissa regler ska blockeras från att direktsända videor under viss tidsperiod, och drygt 70 miljoner kronor ska läggas på att utveckla ny teknik som ska upptäcka våldsvideor.

Mötet i Paris sker på initiativ av Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern som kritiserat bland annat Facebook för att inte ha gjort tillräckligt för att hindra spridningen av bilderna. Bland politikerna som deltog i mötet märktes också Frankrikes president Emmanuel Macron.

”För första gången har regeringar, internationella organisationer, företag och digitala byråer kommit överens om en rad åtgärder och ett långsiktigt samarbete för att göra internet säkrare” meddelar Macrons stab i ett uttalande.

En som däremot inte skriver under på samarbetet är USA:s president Donald Trump. På onsdagskvällen meddelade Vita huset att de inte ställer sig bakom överenskommelsen, rapporterar AFP.