Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fall i Brasilien med zika spritt via blodtransfusion

Brasilianska barn leker i närheten av stillastående vattensamlingar, grogrund för myggors förökning, i kåkstaden Parque São Bento i Rio de Janeiro.
Brasilianska barn leker i närheten av stillastående vattensamlingar, grogrund för myggors förökning, i kåkstaden Parque São Bento i Rio de Janeiro. Foto: Leo Correa / AP

Brasilianska hälsomyndigheter bekräftade på torsdagen att ett fall av överförd zikasmitta via blodtransfusion konstaterats i landet. Blodgivaren bar på det myggburna viruset, som nu sprids snabbt på amerikanska kontinenter.

Samtidigt rapporteras från Spanien att en gravid kvinna som nyligen besökt sydamerikanska Colombia bär på viruset, möjligen det första dylika fallet i Europa, rapporterar nyhets-tv-kanalen Sky News.

Med blodtransfusioner som potentiell smittspridare tilltar dramatiken kring sjukdomen. Vissa länder uppges ha skärpt rutinerna för blodtransfusioner, för att skydda blodbankerna och patienter i behov av blod, skriver nyhetsbyrån Reuters.

FN-organet WHO går nu ut och avråder från att tillåta personer som rest i områden och länder som drabbats hårt av zikaviruset att ge blod, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Zikafall har rapporterats från 30 länder sedan det förra året upptäcktes för första gången, då i Brasilien. Där har det satts i samband med tusentals fall med spädbarn som fötts med mikrocefali, ett sjukdomstillstånd som innebär att barnen har onormalt små huvuden och ofta svagt utvecklade hjärnor.

Vårdkällor uppger för Reuters att den blodgivare i Brasilien som nu visat sig bära på zikaviruset efter att ha gett blod, kom att visa symptom på att ha drabbats av denguefeber. Den sjukdomen orsakas av virus från samma typ av myggor som sprider zika.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.