Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fallet-epstein-detta-har-hant/

Världen

Fallet Epstein – detta har hänt

02:19. Fallet Epstein – detta har hänt.

Den 10 augusti hittades finansmiljardären Jeffrey Epstein död i häktet. Han var anklagad för sexuella övergrepp och trafficking med minderåriga. Epstein dömdes första gången för samma slags brott 2008, en dom som kritiserats kraftfullt för att ha varit för mild. 

DN ger bakgrunden i fallet:

Jeffrey Epstein föddes i New York 1953. Hans föräldrar var arbetarklass.

Han hoppade av universitetet och började jobba som mattelärare. Men efter att ha lärt känna chefen för investmentbanken Bear Stearns gjorde han efter hand en spektakulär ekonomisk karriär i finansbranschen, blev miljardär och började umgås med världsledare.

Strax efter fyllda 40 ägde Epstein en av Manhattans största privata bostäder, ett sjuvåningsresidens på 2.000 kvadratmeter.

Han kom att äga ytterligare ett stort hus i Florida, en ranch och två små öar i ögruppen Jungfruöarna.

Ön Little St James i Västindien tillhörde Epstein. Foto: Gianfranco Gaglione/AP

Problemen med lagen började 2005:

Mars 2005

Jeffrey Epstein utreds av polis sedan han anmälts för att några år tidigare ha förgripit sig sexuellt på minderåriga i sin villa i Florida.

Juli 2006

Fallet vidgas: FBI öppnar en federal utredning sedan det kommit anklagelser mot Epstein om sexförbrytelser även på andra håll i landet.

Juni 2008

Efter en hemlig uppgörelse erkänner sig Epstein skyldig till att ha erbjudit pengar för sex av prostituerade i två fall, varav ett med en minderårig. Han undviker därmed livstids fängelse och döms till 18 månaders fängelse och ett års samhällstjänst. Han måste samtidigt registrera sig som sexförbrytare.

Åklagaren bakom uppgörelsen är Alexander Acosta, senare verksam som arbetsmarknadsminister under president Donald Trump.

Oktober 2008

Epstein tillåts fortsätta att arbeta medan han avtjänar sitt fängelsestraff.

Juli 2009

Han släpps ut ur fängelset efter 13 månader.

28 november 2018

Tidningen Miami Herald publicerar sprängstoff i fallet. I en granskning kastas ljus över anklagelserna mot Epstein och den uppgörelse som träffats 2008. Enligt artikeln säger sig 60 kvinnor ha blivit sexuellt utnyttjade av finansmiljardären.

Publiceringen ska enligt anklagelser som framkom senare ha fått Epstein att betala över 3 miljoner kronor till två personer för deras tystnad.

Februari 2019

En domare slår fast att Alexander Acosta bröt mot lagen när han inte informerade de utpekade brottsoffren om uppgörelsen i rättegången mer än tio år tidigare.

6 juli

Epstein grips av FBI och New York-polisen på en flygplats i New Jersey. Han anklagas för trafficking med ett nätverk av minderåriga. Anklagelserna kan leda till 45 års fängelse. Vid en husrannsakan påträffas hundratals bilder på unga kvinnor och flickor, varav många tros vara minderåriga. 

8 juli

Epstein förklarar sig oskyldig till anklagelserna.

10 juli

Ytterligare en kvinna, Jennifer Araoz, kliver fram i en tv-intervju och berättar att hon tänker stämma Epstein för att ha våldtagit henne när hon var 15 år gammal.

12 juli

Arbetsmarknadsminister Alexander Acosta avgår efter kritiken mot uppgörelsen.

24 juli

Epstein hittas skadad på golvet i sin cell i häktet på Manhattan. Det är oklart om skadorna är självförvållade eller orsakade av någon annan.

10 augusti

Jeffrey Epstein hittas död i sin cell, enlig amerikanska medier uppenbarligen sedan han begått självmord.

Källor: CBS, ABC, Fox news, Global news