Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/falsk-bild-pa-18-aring-som-overlevde-skolmassaker-sprids-i-usa/

VÄRLDEN

Falsk bild på 18-åring som överlevde skolmassaker sprids i USA

Videon är 2 min 3 sek lång. Hon talade och var sedan tyst tills hon stått på scen i sex minuter och 20 sekunder – så lång tid det tog det för skytten att döda hennes vänner. Förtydligande: I en tidigare version hävdades att Gonzalez stått tyst i sex minuter och 20 sekunder. Det var alltså framträdandets totala längd, som inkluderade både tal och tystnad.

På amerikanska sociala medier cirkulerar nu en bild där Emma González, som överlevde skolskjutningen i Florida i februari, påstås riva sönder den amerikanska konstitutionen.

Men bilden är manipulerad, och visar egentligen hur González river en måltavla. Bilden är en av flera som nu sprids i USA för att misskreditera den ungdomsrörelse som kräver hårdare vapenlagar.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.