Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/familjen-i-centrum-for-sittande-presidenten-andrzej-duda/

Världen

Familjen i centrum för sittande presidenten Andrzej Duda

Andrzej Duda är Polens president och företräder det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa.
Andrzej Duda är Polens president och företräder det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa. Foto: Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta

LUKOW. President Andrzej Duda har ett budskap som han försöker inpränta i väljarna: Det är den polska familjen som står i centrum för det land han vill bygga. Hans väljare är däremot i första hand intresserade av vilka ekonomiska fördelar han kan leverera.

Det tar inte många minuter av närvaro på ett av Andrzej Dudas valmöten för att förstå att det är pengarna som är helt avgörande för att så många polacker kommer att rösta på honom på söndag.

– Pensionen, pensionen, pensionen, säger Miroslaw Wardak, jordbrukare från trakten av Lukow, en mindre stad i Lublin-länet, mitt i det bälte i östra Polen där omkring 70 procent av väljarna stödjer det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa, PIS, och president Andrzej Duda.

Det Miroslaw Wardak syftar på är att PIS efter maktskiftet 2015 sänkte pensionsåldern till 65 år för män och 60 år för kvinnor. Alltså till samma ålder som gällde innan den föregående regeringen under Donald Tusk höjde pensionsåldern till 67 år respektive 65 år. 

Läs mer: Utmanaren Rafal Trzaskowski vill ena – undviker laddade ämnen i nationalkonservativa fästen 

Lantbrukaren Miroslaw Wardak, till höger, anser att allt har blivit mycket bättre i Polen sedan Andrzej Duda blev president.
Lantbrukaren Miroslaw Wardak, till höger, anser att allt har blivit mycket bättre i Polen sedan Andrzej Duda blev president. Foto: Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta

– Titta på allt som har hänt sedan 2015, vi har fått barnbidrag och en trettonde pensionsutbetalning. Det är en bra regering och landsbygden har ändrats till det bättre, säger Miroslaw Wardak.

Han står längst bak i den stora folkmängden, kanske ett par tusen människor, som har kommit till president Dudas kampanjmöte.

I väntan på Duda försöker mötesledaren elda på församlingen från tribunen: ”Vem ska vinna? Duda!”, skriker han i mikrofonen. Till en början är publiken avvaktande, men entusiasmen ökar efter en stund.

Jadwiga och Zenon Jopek, ett pensionerat lantbrukarpar från Lukow, har kommit till valmötet med tre barnbarn i släptåg. De är övertygade anhängare till Duda.

– Han räddade oss, jag fick pensionsåldern sänkt från 65 till 60. Därför stödjer jag honom. Jag vill att han alltid ska finnas, säger Jadwiga Jopek, som säger sig vara ”drygt 60”.

Zenon och Jadwiga Jopek, här tillsammans med tre barnbarn, är nöjda med at pensionsåldern har sänkts under Andrzej Dudas tid som president.
Zenon och Jadwiga Jopek, här tillsammans med tre barnbarn, är nöjda med at pensionsåldern har sänkts under Andrzej Dudas tid som president. Foto: Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta

Hennes make Zenon är också nöjd med den reformen, men han skulle vilja att PIS och Duda går ett steg till:

– Det vore bra om de höjer pensionen ytterligare, jag har bara 1.000 zloty i månaden (omkring 2.500 kronor, DN:s anm) och det räcker inte så långt sedan vi har lämnat över gården till våra söner och måste handla all mat själva.

Ändå är både han och Jadwiga belåtna över att de gick i pension.

– Det är skönt att vila lite nu och ha tid att ta hand om barnbarnen, våra egna barn hann vi inte med.

Konferenciern ropar i sin megafon: 

– Nu kommer vår president, Andrzej Duda! 

Foto: Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta

Presidenten kommer gående med ett 20-tal livvakter som sällskap. Han kliver upp på podiet som omges av ett hav med rödvita polska flaggor och affischer på Duda. Med sina öppningsord vädjar han till traditionella värderingar och patriotism:

– Vilket Polen vill vi ha? Ska familjen få bestämma om sitt land så att vi blir ett av de mest välbärgade länderna i Europa? 

Han fortsätter med att döma ut ”eliten” – ett kodord för liberala Medborgarplattformen – som enligt honom bara investerar i stora städer och glömmer bort landsbygden och de mindre orterna.

– Alla delar av Polen ska ha bra vägar. Vi är Europas hjärta och ett mäktigt land! Vi vill föra vår politik genom familj, inte eliten! Jag ber om ert stöd!

Duda tröttar inte sina åhörare med några mer avancerade resonemang, och hans appelltal varar i knappt tio minuter. Sedan ägnar presidenten följande 25 minuter åt att gå runt och hälsa på sina anhängare. 

Foto: Fot. Slawomir Kaminski / Agencja Gazeta

Vid utkanten av folkmassan – enligt arrangörerna har nära 3.000 personer samlats – står en mindre grupp motdemonstranter från oppositionen. De ropar ingenting, utan håller tyst upp sina plakat, med texter som: ”Nej till pedofili! Konstitutionen! Ljug inte! Vi har fått nog!”

Det förstnämnda syftar på att president Duda nyligen benådade en dömd pedofil, vilket har väckt mycket vrede runt om i Polen.

Hendryka M, en historielärare som inte vill säga sitt efternamn, har bara ett ord till svar på min fråga om hon stödjer Duda: ”Naturligtvis!”

Varför?

– Hans värderingar, hans ärlighet och saklighet. Att pensionen kommer tidigare än vid 67 års ålder. Och att han lägger vikt vid Polens historia och familjen. Kvinnor är kvinnor och män är män, säger hon.

Läs mer: Utmanaren Rafal Trzaskowski vill ena – undviker laddade ämnen i nationalkonservativa fästen 

Ämnen i artikeln

Andrzej Duda
Polen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt