Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/familjens-advokat-haller-presskonferens-om-forsvunna-norska-miljardarsfrun/

Världen

Polisen: Vi tror fortfarande att Anne-Elisabeth Hagen är död

01:19. Familjen fick svar angående bortrövande Anne-Elisabeth Hagen den 8 juli i år. Där hävdar kidnapparna att Hagen är vid liv.

Familjen till norska miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen uppger att de varit i kontakt med de misstänkta kidnapparna igen. 

– De säger till familjen att hon lever, säger advokat Svein Holden på en presskonferens – men uppger samtidigt att de inte har fått några bevis.

Polisen tror fortfarande att hon är död.

Anne-Elisabeth Hagen, 68, försvann från sitt hem i Fjellhammar utanför Oslo i oktober förra året. 

I februari kontaktades polisen av misstänkta kidnappare via en digital plattform. Men i slutet av juni uppgav polisen att de inte längre trodde att hon hade kidnappats med ett ekonomiskt motiv. I stället arbetade de utifrån huvudteorin att hon hade blivit dödad och att kidnappningen fingerats.

Nu säger familjens advokat Svein Holden på tisdagens pressträff att ”motparten” den 8 juli tog kontakt med familjen igen. 

Enligt budskapet lever Anne-Elisabeth Hagen. Familjen ser det som möjligt att hon kan komma hem igen. 

– De säger till familjen att hon lever, säger Svein Holden till NRK

Advokat Svein Holden på tisdagens pressträff. Foto: Terje Pedersen/TT

Advokaten säger att han kommer att bli överraskad om polisen nu utesluter att Hagen kan vara i livet, men säger samtidigt att familjen inte fått några bevis för att hon verkligen lever.

11:50. Polisen håller pressträff angående försvunna norska miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen.

Svein Holden ser det som uteslutet att motparten som de nu haft kontakt med kan vara någon annan än den som förde bort miljardärsfrun – eller en medhjälpare. Kommunikationen ska ha innehållit information som ingen annan person kan känna till, menar han.

– Om det fysiskt sett är samma person eller om de som utförde handlingen har medhjälpare kan man inte utesluta, säger han på pressträffen enligt Aftenposten.

Samtidigt säger han att familjen den 8 maj även fick flera nya upplysningar kopplat till Anne-Elisabeth Hagen. Han vill dock inte gå in på vilka. 

Kommunikationen med motparten har skett på norska med familjen, vilket är anledningen till att presskonferensen bara hålls på norska och inte också på engelska – som tidigare. Han vill dock inte dra slutsatsen att gärningsmannen är norsk, uppger Verdens Gang.

– Nu upplever jag att vi kommunicerar klart och tydligt med motparten, säger Svein Holden.

En bild från polisen på Anne-Elisabeth Hagen tagen före försvinnandet. Foto: Police handout

Men polisen står fast vid samma bedömning som man gjorde före sommaren – huvudteorin är att Anne-Elisabeth Hagen är död.  

– Vi har förståelse för att de nya uppgifterna ger familjen hopp om att Anne-Elisabeth Hagen är vid liv, säger polisinspektör Tommy Brøske på en presskonferens enligt NRK.

Polisen utesluter inte att hon lever, men ser det inte som särskilt sannolikt baserat på det som kommit fram i utredningen.

– Det beror primärt på att det saknas bevis för att hon lever, säger han enligt Verdens Gang.

Polisen vill inte kommentera frågor om misstänkta personer.

Läs mer: 

Norska polisen: Vi tror att hon blivit dödad 

Ett halvår sedan miljardärsfrun försvann – svenska hundförare på plats 

Kidnapparna kräver lösensumma i kryptovaluta