Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/familjer-har-inte-rad-att-betala-hyra-och-elrakningar/

Världen

Familjer har inte råd att betala hyra och elräkningar

När corona slog till började många i Beirut hamstra mat. Nu har matpriserna skenat.
När corona slog till började många i Beirut hamstra mat. Nu har matpriserna skenat. Foto: Bilal Hussein/AP

Ghadah Shmoury och hennes make måste välja noga när de handlar för att pengarna ska räcka, och de har svårt att förklara för barnen varför de inte har råd med godis eller glass.

Rabab Alhorafi klarar ekonomin bättre eftersom tre vuxna i hemmet jobbar. 

Bägge familjerna vill lämna sitt hemland Libanon, berättar de för DN. 

Ghadah Shmoury arbetar i en stor livsmedelsaffär i staden Bar Elias i östra Libanon, drygt fem mil öster om huvudstaden Beirut, inte långt från syriska gränsen.

Hon och de femton andra som arbetar i affären får ägna en stor del av sin tid åt att svara på kundernas frågor om vilka varor som finns i lager och vad de kostar i dag. 

Priserna höjs nämligen nästan varje dag - sedan årsskiftet har matvarorna blivit upp till fem gånger dyrare.

Ghadah Shmoury och hennes make måste prioritera hårt när de handlar för att få pengarna att räcka. Bilden är tagen i Beiruts lyxhamn Zaitunay Bay.
Ghadah Shmoury och hennes make måste prioritera hårt när de handlar för att få pengarna att räcka. Bilden är tagen i Beiruts lyxhamn Zaitunay Bay. Foto: Privat

– Många av kunderna köper bara det allra nödvändigaste, som bröd, baljväxter, mjöl, socker och olja. En del verkar inte ha råd att köpa något alls, säger Ghadah Shmoury i telefon till DN.

– Dessutom börjar allt fler varor saknas helt. Till och med mjöl är det brist på. Nu har vi bara en enda sort kvar, och bara i begränsad mängd, konstaterar Shmoury.

Det är inte bara mat som saknas. Diesel, som många använder till att driva elaggregat, har blivit mycket dyrt och är även en bristvara. Hushållen har knappt elektricitet längre. Libaneserna lyser upp sina hem med vaxljus.

Ghadah Shmoury bor några kilometer utanför Bar Elias i samhället Marj. Hon är gift och har två barn.

– Min man blev av med sitt jobb och min lön har minskat sjufaldigt i värde sedan årsskiftet. Vi fyra ska klara oss på hundra dollar (motsvarar cirka 1.000 kronor) i månaden.

Det har gjort att familjen inte har råd att köpa kött, och nästan alltid måste säga nej när barnen ber om godis eller glass.

– Det är svårt att neka barnen, säger hon.

De har inte längre råd att hålla sina barn i privata skolor. När höstterminen börjar kommer barnen Shmoury att gå i en allmän skola.

”Många har inte råd att betala hyran och tvingas därför lämna sitt boende”, säger Rabab Alhorafi.
”Många har inte råd att betala hyran och tvingas därför lämna sitt boende”, säger Rabab Alhorafi. Foto: Privat

Även i huvudstaden Beirut märks den djupa krisen tydligt. DN kontaktade Rabab Alhorafi som bor i en hyreslägenhet tillsammans med sin syster, sin bror, hans fru och deras dotter. Den utvidgade familjen försöker hjälpas åt. Men trots att tre vuxna jobbar heltid är det knappat att de klarar sig.

– Vi stramar åt hela tiden, men krisen och inflationen ligger steget före, säger Alhorafi till DN.

– Vi brukar storhandla och fylla kylskåpet med kött och grönsaker till ett värde av 100.000 libanesiska pund (vilket motsvarade drygt 600 svenska kronor för ett halvår sedan). Men i dag måste vi betala fem gånger så mycket pengar för samma mängd varor.

Diskussioner och meningsutbyten mellan libaneser på sociala medier handlar i dag mycket om att lämna landet. Men det är en svår dröm att uppnå på grund av restriktionerna i samband med coronautbrottet. Dessutom har inte libanesiska medborgare rätt till uppehållstillstånd om de söker asyl i till exempel EU-länder.

Rabab Alhorafi är volontär i en frivilligorganisation som försöker hjälpa väldigt fattiga familjer, framför allt med mat och hyra.

– Många har inte råd att betala hyran och tvingas därför lämna sitt boende. Speciellt efter att flera hyresvärdar begär att hyran skulle betalas i dollar. Flera har också slutat betala elräkningar - de har inte råd.

Läs mer:

Libanon har drabbats av den värsta krisen på decennier 

Coronakrisen och valutaras slår mot krigsdrabbade länder

 

Ämnen i artikeln

Libanon
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt