Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 22:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/familjeseparationerna-vid-mexikanska-gransen-kan-ta-tva-ar-innan-aterforening/

Världen

Familjeseparationerna vid mexikanska gränsen – kan ta två år innan återförening

Minst 2.737 barn har separerats från sina familjer vid gränsen. Arkivbild. Foto: Spencer Platt/AFP

Det kan ta upp till två år för den amerikanska regeringen att identifiera de tusentals barn som separerats från sina föräldrar vid den södra gränsen. Det skriver regeringen i ett domstolsförfarande. 

Rätta artikel

Trumpadministrationen har för första gången lämnat in en plan för att identifiera familjemedlemmar som separerats vid den mexikansk-amerikanska gränsen. 

I sin plan, som lämnades in till den amerikanska domstolen under fredagen, står det att regeringen ”uppskattar att det kommer att ta minst 12 månader och eventuellt upp till 24 månader att identifiera alla barnen.”.

Läs mer: Barn skiljs från sina föräldrar i gränspolisens anläggningar 

Identifieringen kommer att ske genom att bedöma tusentals dokument med hjälp av dataanalys och manuell granskning, skriver Reuters

Enligt amerikanska myndigheter är det minst 2.737 barn som separerats från sina familjer vid gränsen, men troligtvis är det mycket fler än så. 

The American Civil Liberties Union, en organisation som arbetar för civilas rättigheter, uttalade sig under lördagen och var starkt kritiska till planen och menade att regeringen inte hanterar situationen tillräckligt brådskande. 

Läs mer: Experter: Barn som separeras från sina föräldrar riskerar livslånga skador