Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fangade-enorm-pytonhona-med-pojkvansorm/

Världen

Fångade enorm pytonhona med pojkvänsorm

Den rekordstora pytonormen vägde 63,5 kilo. Foto: Big Cypress National Preserve/AFP

Viltvårdare i Everglades i Florida har tagit hjälp en ”pojkvänsorm” för att locka till sig en rekordstor pytonhona. Hon vägde 63,5 kilo, var 5,2 meter lång och bar på 73 ägg skriver The Guardian.

Rätta artikel

Pytonormar hör inte hemma i området utan har blivit förvildade efter att privatpersoner som tröttnat på att ha dem som husdjur släppt ut dem. Andra har rymt från en avelsanläggning i samband med att en orkan förstörde byggnaden på 1990-talet.

Sedan 1980-talet har viltvårdarna arbetat febrilt för att bli av med dem då de slukar både tvättbjörnar, vildkatter och pungråttor – arter som minskat med upp emot 99 procent i området. Kaniner och rävar har helt försvunnit.

Flera metoder har använts för att spåra ormarna, men den metod som hittills har fungerat bäst är att använda vad viltvårdarna kallar för en ”Judas-orm”. De förser en pytonhane med en sändare, sedan får han slingra ut för att leta reda på honorna.

Experter tror att det finns tiotusentals pytonormar i området.

Ämnen i den här artikeln:

Florida
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt