Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fangelse-for-kongotopp-efter-unik-dom/

Världen

Fängelse för Kongotopp efter unik dom

Vital Kamerhe döms till 20 års fängelse.
Vital Kamerhe döms till 20 års fängelse. Foto: Fabrice Coffrini

En kongolesisk toppolitiker, nära lierad med president Félix Tshisekedi, döms till 20 års fängelse för omfattande förskingring.

Fallet har setts som ett eldprov för presidenten, som vann valet 2018 efter löften om att bekämpa just korruption inom Kongo-Kinshasas elitskikt.

TT Text

Presidentstabschefen Vital Kamerhe befanns skyldig till att ha förskingrat motsvarande omkring 455 miljoner kronor av offentliga medel, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. I påföljden ingår hårt straffarbete.

Kamerhe var tidigare nära allierad med förre presidenten Joseph Kabila och leder partiet Unionen för den kongolesiska nationen. Han har varit talman i parlamentet och blev en av Tshisekedis närmaste allierade sedan han hoppat av sin egen kandidatur under presidentvalet.

Ytterligare en högt uppsatt befattningshavare och en 79-årig libanesisk affärsman har åtalats för korruption med koppling till Kamerhe. Affärsmannen ska också avtjäna 20 års fängelse, enligt domen.

Utredningen har kantats av en rad uppseendeväckande händelser. I fredags, dagen före domen, meddelade Kongo-Kinshasas författningsdomstol att fallet skulle hänskjutas dit med omedelbar verkan, skriver nyhetsbyrån AFP. Många befarade att det skedde i syfte att ogiltigförklara åtalet.

Men på lördagen föll domen trots allt mot Kamerhe, meddelar domare Pierrot Bankenge Mvita enligt Reuters.

Rättegången saknar motstycke i landets historia, både vad gäller dess politiska betydelse och processens stora utrymme i landets medier. Förhandlingarna har direktsänts från fängelset i huvudstaden Kinshasa med de åtalade klädda i fångkläder i rättssalen.

Domaren som ledde de inledande förhandlingarna hittades död den 27 maj. Polisen uppgav då att dödsorsaken var hjärtstillestånd, men efter en obduktion konstaterades att dödsorsaken var kraftigt våld mot huvudet, skriver AFP.

Kamerhe förnekar brott. Hans anhängare påstår att åtalet är politiskt motiverat, och att det syftar till att hindra honom från att ställa upp i presidentvalet om tre år.

Lördagens dom, som ska överklagas, innebär att Kamerhe inte får inneha offentliga ämbeten de kommande tio åren.

Ämnen i artikeln

Korruption
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt