Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 06:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fangelse-for-kuppmakare-i-montenegro/

Världen

Fängelse för kuppmakare i Montenegro

Journalister utanför domstolen. Foto: Savo Prelevic/AFP

En domstol i Montenegros huvudstad Podgorica har dömt 14 personer till fängelse, däribland två påstådda ryska spioner, för försöket att störta landets regering i oktober 2016. Två andra av de dömda är ledande proryska oppositionspolitiker.

Rätta artikel

Den politisk laddade rättegången, som har pågått i nära två år, drog in Montenegro i det nya kalla krig som råder mellan Ryssland och Väst. Kuppförsöket ska enligt åtalet ha genomförts i syfte att stoppa Montenegros anslutning till den USA-ledda försvarsalliansen Nato. 

Läs mer: Ryska fingeravtryck i kupprättegång i Montenegro

Ryssland har envetet motsatt sig ett Natomedlemskap för Montenegro. Moskva hade lobbat för att få använda Montenegros hamnar för tankning och reparationer av sina militära fartyg, som bland annat används i operationer i Syrien. I Montenegro hade Moskva en möjlighet att skaffa sig ett maritimt fotfäste i Adriatiska havet, men den chansen försvann när den lilla Balkanstaten upptogs i Nato i juni 2017, ett halvt år efter den misslyckade kuppen.

De två ryssarna, Eduard Sjisjmakov och Vladimir Popov, som uppges tillhöra den militära underrättelsetjänsten GRU, dömdes till 12 respektive 15 års fängelse. De lär slippa att avtjäna straffet, eftersom de flydde från Montenegro till Serbien innan de hann gripas och befinner sig i dag sannolikt i Ryssland. 

Två av ryssarnas medkonspiratörer i kuppförsöket, Andrija Mandic och Milan Knezevic – som är ledare för det proryska oppositionspartiet Demokratiska fronten – dömdes till fem års fängelse vardera. De tio övriga åtalade, en montenegrin och nio serber, dömdes till samma straff. Några av dem har tidigare slagits på de ryska separatisternas sida i kriget i östra Ukraina. 

Enligt åtalet agerade serbiska högernationalister med ryskt stöd, och planen ska ha varit att mörda premiärminister Milo Djukanovic, landets mångårige starke man. Därefter skulle de proryska oppositionspartierna ta över makten och stoppa Natoanslutningen.

Moskva har hela tiden dementerat påståendena om rysk inblandning i kuppförsöket. Enligt Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov var anklagelserna ogrundade och absurda:

– Vi blandar oss inte in i andra länders inre angelägenheter.

Även från oppositionens sida har kuppanklagelserna avvisats som ett rent påhitt.