Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fängslad för bin Ladin-intervju

En tv-fotograf för den arabiska nyhetskanalen al-Jazira sitter inspärrad på USA:s terrorfängelse Guantanamo för att han intervjuat Usama bin Laden. Reportrar utan gränser vädjar om att han ska friges.

Den sudanesiske kameramannen Sami al-Haj greps i december 2001 av pakistansk polis vid gränsen till Afghanistan och fördes ett halvår senare till terrorfängelset vid den amerikanska marinbasen Guantanamo på Kuba.

Där har han sedan dess, som de flesta andra 770 fångarna, suttit fängslad utan att ha ställts inför rätta eller ens åtalats. Han anklagas för att ha intervjuat terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Laden och ha smugglat vapen åt terrorister.

Reportrar utan gränser vädjar till den nya demokratiska majoriteten i USA:s kongress om att Sami al-Haj genast ska friges.

Den franskbaserade organisationen uppger att Sami al-Haj utsatts för tortyr i olika former: han har utsatts för starkt solljus, skendränkts och berövats sömn.

Enligt en advokat, som fick besöka honom i våras, har han inte kunnat ta kontakt med sin familj, och han umgås med självmordstankar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.