Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fängslad svensk släpps inte

Foto: Igor Podgorny/Greenpeace International/AFP

Den svensk som i september deltog i en Greenpeaceprotest mot en rysk oljeplattform på internationellt vatten släpps inte ur häktet. En domstol i Murmansk nekade på onsdagen 51-åringen borgen.

Svensken Dima Litvinov var en av 28 aktivister och två frilansjournalister som den 18 september i år tog sig fram till en rysk oljeplattform tillhörande det statliga bolaget Gazprom i Petjorahavet i Arktis. Plattformen befinner sig på internationellt vatten och ska börja leverera kommersiell olja under nästa år.

Två av aktivisterna försökte ta sig upp på plattformen för att fästa en banderoll varefter fartyget, "Arctic Sunrise" som seglar under nederländsk flagg, gav sig av från platsen. Dagen efter bordade beväpnad personal från ryska kustbevakningen Greenpeacefartyget och grep de ombordvarande. De gripna fördes till Murmansk anklagade för sjöröveri, myndigheter har dock nu ändrat brottsrubriceringen till huliganism, enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Vi är givetvis oroliga för Dima och de övriga och hittills har vi inte haft någon som helst kontakt med honom. Han har bara fått ringa ett enda samtal, till sin fru, under 36 dagar som han suttit frihetsberövad, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Annika Jacobson beskriver den ryska oljeriggen som "en rostig skrothög byggd av delar från gamla riggar som använts i Nordsjön":

– Olyckrisken är mycket hög och riggen är inte anpassad för att klara av de extrema väderförhållandena i Arktis. Det finns heller ingen beredskap för att hantera ett eventuellt oljespill, säger hon.

Är det värt att riskera att 30 personer kan få mångåriga fängelsestraff för att genomföra en sådan här protest?

– Vårt uppdrag som miljöorganisation är att försöka hejda klimatförändringarna och så länge världen inte har en fungerande klimatpolitik så måste vi fortsätta.

Den nederländska regeringen kräver nu att de fångna besättningsmedlemmarna ska släppas.

De gripna kommer från 18 olika länder. Dima Litvinov är den ende svensken. Enligt Annika Jacobson får Dima Litvinov bara ta emot två konsulära besök i månaden.

"Arctic Sunrise" genomförde en liknande aktion mot oljeriggen 2012.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.