Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fangslade-journalister-frigivna-i-myanmar/

Världen

Fängslade journalister frigivna i Myanmar

00:51. Två Reutersjournalister som suttit fängslade i Myanmar i nära ett och ett halvt år har frigivits tillsammans med tusentals andra fångar i två massamnestier.

Två Reutersjournalister har släpps fria i Myanmar – efter drygt 500 dagar i fängelse. De greps när de granskade ett massmord på personer tillhörande folkgruppen rohingya.

– Jag ser fram emot att få träffa min familj, sade Wa Lone när han gick ut ur fängelset.

Rätta artikel

Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo greps i december 2017. De dömdes i september förra året till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemligheter efter att ha tagit emot hemliga dokument i samband med en granskning av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppen rohingya i delstaten Rakhine.

På tisdagen släpptes de i samband med en massamnesti. Det är tradition att myndigheterna i Myanmar friger fångar vid nyåret, som i år inträffade den 17 april, och de senaste veckorna har landets president Win Myint benådat tusentals fångar.

Bild 1 av 2
Foto: ANN WANG
Bild 2 av 2
Foto: MYAT THU KYAW

Wa Lone log och gjorde tummen upp när han gick genom fängelsegrindarna. Han sade att han var tacksam för de internationella ansträngningarna att få honom fri. 

– Jag är verkligen glad och ser fram emot att få träffa min familj och mina kollegor, sade han enligt Reuters.

Han sade också att han aldrig kommer att sluta som journalist. 

– Jag kan knappt bärga mig innan jag är tillbaka på min redaktion, sade han enligt BBC.

Kyaw Soe Oo log och vinkade till journalisterna.

Båda männen har familjer med småbarn. Wa Lones fru fick barn när han satt fängslad och han har bara sett sin dotter några gånger.

Reuters chefredaktör Stephen J. Adler är mycket glad över beskedet.

– Vi är enormt glada över att Myanmar har släppt våra modiga reportrar, Wa Lone and Kyaw Soe Oo. Sedan de greps för 511 dagar sedan har de blivit symboler för hur viktigt det är att ha pressfrihet runt om i världen. Vi välkomnar dem tillbaka, säger han enligt Reuters.

Domen mot de båda journalisterna har fått hård kritik från en rad länder och människorättsförsvarare. 

Männen har hävdat att polisen har satt dit dem och att det saknas bevis för att de begått något brott. I april nekade landets högsta domstol deras överklagan. Samma månad skrev deras fruar ett brev till regeringen och bad att de skulle bli benådade.

Läs mer: Journalister under attack utses till årets person av Time Magazine