Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-17 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/far-greta-thunberg-nobels-fredspris-det-talar-for-och-emot/

Världen

Får Greta Thunberg Nobels fredspris? Det talar för och emot

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg är favorittippad bland vadslagningsbyråer till att tilldelas Nobels fredspris 2019.
Svenska klimataktivisten Greta Thunberg är favorittippad bland vadslagningsbyråer till att tilldelas Nobels fredspris 2019. Foto: Roger Turesson

Klimataktivisten Greta Thunberg är en av favoriterna till att utses till Nobels fredspristagare. För ett drygt år sedan började hon ensam sin ”Skolstrejk för klimatet”.

– Det Greta Thunberg gör sker i Nobels anda, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Men hur sannolikt är det att hon får priset? DN reder ut vad som talar för och emot att Nobelkommittén väljer den svenska 16-åringen – och listar andra heta kandidater till priset.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in