Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 21:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/farage-vill-bilda-pakt-med-johnson-infor-nyvalet/

Världen

Farage vill bilda pakt med Johnson inför nyvalet

Nigel Farage och Boris Johnson. Foto: Oli Scarff/AFP, Ben Stansall/AFP

Brexitpartiets ledare Nigel Farage går ut hårt inför det brittiska nyvalet. Farage kräver att Boris Johnson river upp sitt avtalsförslag med EU och bildar en ny pakt med honom – annars tänker Farage ta strid i varje valkrets. Premiärministern avfärdar förslaget och menar att Farages hot kan spela Labour i händerna.

På fredagen höll Nigel Farage sin valupptakt inför nyvalet den 12 december. Han dömer ut Boris Johnsons Brexitförslag som en kopia av Theresa Mays. Johnson ”försöker sälja en begagnad motor efter att ha putsat huven”, enligt Farage.

– Släpp avtalet. När veckorna går och folk upptäcker vad det är du har skrivit på så kommer de inte att tycka om det. Det är helt enkelt inte brexit. Vi skjuter bara problemet framför oss, säger Nigel Farage enligt the Guardian. 

– Det är helt enkelt inte Brexit. Vi skjuter bara problemet framför oss.

Nigel Farage föreslår en icke-angreppspakt inför nyvalet. Brexitpartiet lämnar företräde åt de konservativa i de flesta kretsar – i utbyte mot att regeringspartiet gör detsamma i ett antal kretsar. Om Boris Johnson inte går med på den så kommer Brexitpartiet slåss om vartenda mandat. Senast den 14 november vill Nigel Farage ha besked.

Boris Johnsons svar kom på fredagskvällen. Premiärministern varnar för att en röst på Brexitpartiet kan leda till att Labour vinner valet.

– Vi har ett fantastiskt avtal som ingen trodde att vi skulle kunna få. Så fort vi kommer tillbaka i mitten av december kan vi få igenom avtalet, säger premiärministern. 

Inför valrörelsen har Brexitpartiet stöd av omkring tio procent av väljarna. Boris Johnson har en tydlig ledning i de tidiga mätningarna.

Läs mer: Tvära kast i opinionen gör nyval oförutsägbart