Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Färdplan för klimatet antagen

Ministrar från olika länder samlas efter två dagars övertid.
Ministrar från olika länder samlas efter två dagars övertid. Foto: Reuters
Efter nära två dygns övertid var kompromissen klar: FN:s klimatmöte i Sydafrika enades om en färdplan för minskade utsläpp av växthusgaser. ”Helt underbart, detta vågade jag aldrig hoppas på”, jublar miljöminister Lena Ek.

– Det var komplicerat att få med alla världens 194 stater på planen, förklarar hon.

Färdplanen innebär att de stora utsläppsländerna av koldioxid, varav Indien och Kina tillsammans med USA är de största, har anslutit sig och inga undantag görs.

Det ursprungliga förslaget till färdplan lades fram i Durban av EU och mötte hårt motstånd från just Indien, Kina och USA. Även Brasilien och Sydafrika hade tunga invändningar men deltog i kompromissarbetet.

Omarbetningar pågick till sista ordinarie mötesdagen i fredags utan att deltagarna nått en överenskommelse och mötet rullade vidare under helgen.

– Detta visar också att ett EU som håller ihop kan åstadkomma resultat. Det betyder så oerhört mycket, säger Ek till TT.

Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane, ordförande för mötet, klubbade på söndagsmorgonen fyra plattformar för det fortsatta klimatarbetet, varav färdplanen var en och ett förlängt Kyotoprotokoll en annan.

– Visst finns det plus och minus i resultatet. Men efter många omskrivningar och förbättringar av planen tycker jag resultatet blev bra, säger Lena Ek.

– Nu ska en kommitté ta vid våren 2012 och arbeta fram ett förslag till nytt klimatavtal 2015. Det ska ha fått full effekt 2020 i de stater som då gått med.

Ek påminner om att Kyotoprotokollet föregicks av ett beslut i Berlin som liknar färdplanen från Durban.

Inte heller Maite Nkoana-Mashabane var helt nöjd med slutresultatet:

– Jag tror att vi alla inser att de inte är perfekta. Men vi ska inte låta vår önskan att nå det perfekta stå i vägen för det som är bra och det som är möjligt, säger hon enligt Reuters.

Men innan den avgörande nattmanglingen var över hettade det till: EU hamnade i en skarp drabbning med Kina och Indien. Den indiska miljöministern Jayanthi Natarajan anklagade Europa för hot, när unionen tryckte på för färdplanen, en kritik som Kinas chefsdelegat Xie Zhenhua ilsket instämde i.

Indiens förhandlare Jayanthi Natarajan sade senare under natten att hennes land godtagit vägplanen vilket också Kina gjorde.

– Vi gör detta i en anda av flexibilitet, sade Natarajan.

Indien hade då gått med på att ingå i ett lagligt bindande avtal eftersom det nya nyckelordet lyder ” legal force"” och de får rättfärdighet – ”equity” inskrivet.

Innan mötet kommit så långt blev det många och långa nätters arbete. Först vid femtiden på söndagsmorgonen var det sista beslutet fattat.

– Sista dygnet arbetade vi utan sömn och dygnet före fick vi sova tre timmar.

Ett nytt sätt att arbeta ledde fram till resultatet. FN-mötet lånade förhandlingsteknik från de sydafrikanska byråden, indabas, berättar Ek.

Fotnot: Här kan du läsa mer om mötet.

Klimatmötet i Durban

Detta innebär besluten vid FN:s klimatmöte i Durban i Sydafrika:

  • Kyotoprotokollet fick ett nytt liv som Kyoto 2 och förlängdes till 2015. Det omfattas av minst 120 stater, det vill säga fler än nu.
  • En färdplan för att begränsa utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid, och inget land är undantaget.
  • En grön fond som ska betala kostnaderna för klimatarbetet. Innan den är klar ska regler tas fram och pengar fyllas på.
  • En konvention ingick för bland annat miljötekniker och minskad avskogning.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.