Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Färdplanen är luddigt formulerad”

Efter nästan två dygns övertid enades parterna om en kompromiss vid FN:s klimatmöte i Sydafrika. DN:s miljöreporter Annika Nilsson svarar på frågor om färdplanen.

Det blev ett klimatavtal i Durban, vad handlar det om?

– Beslutet i Durban innebär att Kyoto-protokollet förlängs med en andra åtagandeperiod efter 2012. Enligt Kyoto-protokollet är det bara i-länder som behöver ta på sig bindande utsläppsminskningar. Men den uppdelningen mellan i-länder och u-länder kan nu på sikt upphöra. En kommitté under FN ska börja arbeta redan efter årskiftet med att ta fram ett klimatavtal där alla länder ska inrymmas. I dag står världens tre största utsläppsländer helt utanför alla bindnade åtaganden. USA har aldrig skrivit under Kyoto-avtalet, medan Indien och Kina ingår i u-landsgruppen som inte behöver göra något åt sina. Färdplanen som antogs i Durban innebär att ett nytt klimatavtal ska finnas framme 2015, för att kunna träda i kraft senast år 2020.

Vad kunder länderna inte enas om?

– Färdplanen är luddigt formulerad och det återstår många tuffa förhandlingar innan ett nytt klimatavtal är framme. Visserligen sägs att klimatförändringarna ska begränsas till max 2 grader, men Durban har inte gett några konkreta löften om utsläppsminskningar utöver de som redan varit kända.

Har världen blivit en mer miljövänlig plats?

– Det är åtminstone mer hoppfullt att länderna bakom FN:s klimatkonvention till slut lyckades nå fram till en kompromiss. Det hade varit betydligt värre om mötet helt kollapsat. Det är ändå ett litet steg bort från ställningskriget mellan USA, Kina och Indien, som under många år helt lamslagit klimatförhandlingarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.