Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Färre än väntat kom till Place de la République

Betydligt färre människor än väntat kom till Place de la République under den stora minnesceremonin som hölls under söndagen.

Säkerheten var omfattande, stora delar av torget avspärrat.

- Jag tror att myndigheternas tal om alla kontroller avskräckte parisarna, sa Olivier Prévot.

Väderleksrapporten lovade regn men himlen behöll sitt lugn när president Francois Hollande och Paris borgmästare Anne Hildalgo inledde ceremonin med att avtäcka en minnesplakett för samtliga offer under attackerna i Paris under 2015. Plaketten har placerats vid foten av en minnesek som planterats på torget under veckan.

Samtidigt som avtäckningen skedde köade fortfarande människor vid säkerhetskontrollerna, alla hann inte in på det avspärrade området.

Men de drygt tusental som ändå kommit var djupt rörda av ceremonin som också visades på en stor skärm framför statyn av Marianne, torgets mittpunkt och den personifierade symbolen av den franska republiken.

– Vi får aldrig glömma och vi kommer heller aldrig göra det, sa Clemence Verdier, 25, som kommit för att hylla offren.

Programmet för minnesstunden har varit mycket omdiskuterat under den hektiska vecka av ceremonier som gått i Paris. Sångaren Johnny Hallyday, som var en person som tidningen Charlie Hebdo, ofta drev bryskt med, hade ombetts av Paris stad att sjunga sången ”Un dimanche de janvier” "En söndag i januari”.

Valet av artist har upprört många som i princip sett det som en skymf mot de mördade Charlie Hebdo-medarbetarna. Någon förklaring till varför valet föll på honom har inte getts, men enligt flera bedömare gjorde det att stora delar av vänsterrörelsen valde att inte delta.

- Jag tänker att vi ändå måste komma hit, visa vårt deltagande. Det är det lilla var och en kan bidra med, menade Caroline Delpech, 25.

Hon upplever att Frankrike nu står inför stora utmaningar, framför allt bland de unga. Utbildning, integration och förebyggande arbete måste till för att Franrike ska kunna blir ett land där alla känner sig trygga.

André Lefèvre känner att de undantagslagar som nu råder inte kommer att stärka känslan av säkerhet, tvärtom.

- De skapar bara irritation och oro och jag tror inte att det kommer att förhindra några nya attentat. Det gör mig förstås orolig att det inte finns några enkla lösningar, sa han.

Runt omkring på torget meddelade människor att det inte gjorde så mycket att den stora förväntade folkmassan uteblev.

- Klockan elva en söndag, det är inte riktigt en tid då parisarna ger sig ut, sa Paris borgmästare Anne Hildago till en tv-reporter.

Även de anhöriga till offren, som var specialinbjudna och som fick sitta tillsammans med representanterna för regeringen, var enligt tv-kanalen France24 nöjda med att allt gick lugn och värdigt till.

Ceremonins höjdpunkt var när det tal Victor Hugo höll när han återvände från sin exil till Paris den 5 september 1870, lästes upp. Efter det hölls en tyst minut vars bedövande tystnade det inte gick att ta miste på.

- Vi måste tro på framtiden, vi måste tro att det kommer att gå bra, även om Frankrike är i ett slags kris, sa Sylvie Lefrancois.

- Nu handlar det om att vi måste återupprätta respekten för varandra, tilla Joel Dubois.

För Denis Prevot handlar det främst om en sak:

- Det räcker nu. Vi måste stå upp för våra värden och inte tillåta människor radikaliseras eller inte följer de lagar vi har här. Jag vet att de allra flesta människor, oavsett ursprung vill leva sina liv i lugn och ro i vårt vackra land.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.