Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Färre krig men fler döda

Det blev färre väpnade konflikter i världen under förra året, men antalet dödsoffer ökade, vilket framför allt berodde på inbördeskriget i Syrien.

Efter kalla kriget föll antalet väpnade konflikter i världen dramatiskt, inte minst de större krigen med mer än tusen döda per år.

Nedgången klingade dock av, och för fyra fem år sedan började antalet öka igen. I synnerhet 2011 blev ett konfliktfyllt år med de oroligheter som följde i den arabiska vårens spår.

Men förra året vände det igen. Under 2012 registrerades 32 väpnade konflikter i världen (med minst 25 dödsoffer), vilket var en minskning med fem från året före. Det visar en sammanställning från forskarna vid Uppsala konfliktdataprogram UCDP.

Samtidigt gick ett annat fredsmått åt rätt håll: Antalet fredsavtal ökade för första gången sedan 2008. Under hela 1990-talet och början av 2000-talet slöts inget år mindre än fem fredsavtal. 1991 slöts hela 19 stycken. Men de senaste åren har det handlat om ett eller två, något som oroat forskarna.

I fjol färdigställdes dock fredsavtal på fyra håll: i Filippinerna, i Sydsudan, mellan Sydsudan och Sudan samt i Centralafrikanska republiken. Fredsforskarna i Uppsala är ändå avvaktande till om det innebär ett trendbrott tillbaka till 1990-talsnivåerna och påpekar att ett avtal bara är början på en lång process för att säkra freden.

Åt fel håll gick däremot krigens blodighet. Antalet döda i strid – en siffra som dalat radikalt de senaste decennierna – ökade kraftigt mellan 2011 och 2012. Det berodde föga förvånande framför allt på inbördeskriget i Syrien. Även konflikterna i Somalia och Jemen trappades upp.

Ändå är siffrorna från konfliktforskarna i Uppsala, som väger olika källor noggrant, avsevärt lägre än de som mediekonsumenter vant sig vid att ta del av. Enligt UCDP:s huvuduppskattning dödades totalt 38.000 människor i strid i fjol, varav 15.000 i Syrien.

Fakta:Dödsoffer i krig

Beräknat antal dödsoffer 2012

Syrien 15 055

Afghanistan 7 442

Pakistan 2 833

Somalia 2 620

Sudan 1 621

Källa: UCDP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.