Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FBI-chef vill ha dementi om avlyssning

FBI-chefen James Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna om avslyssning.
FBI-chefen James Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna om avslyssning. Foto: AP

FBI-chefen James Comey anser att president Donald Trumps anklagelser om att Barack Obama låtit avlyssna Trump är falska. Han ber nu justitiedepartementet att dementera uppgifterna.

Comey uppmanar justitiedepartementet att rätta Trumps ogrundade påstående om sin företrädare genom att offentligt förkasta det, rapporterar The New York Times och hänvisar till högt uppsatta källor.

Uppmaningen kom under lördagen på grund av att ”det inte finns några bevis för det och att det antyder att FBI ska ha brutit mot lagen”, säger källan till tidningen.

”Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!”, skrev Trump i en tweet i lördags.

Obamas talesperson avfärdade i lördags Trumps utspel som ”osant” och sade att presidenten inte har möjlighet att beordra avlyssning av amerikanska medborgare.

Devin Nunes, ledamot i representanthusets underrättelseutskott, säger att hans utskott kommer att titta närmare på uppgifterna från Trump, sedan Vita huset uppmanat kongressen att utreda anklagelserna.

Trumps anklagelser har fått kritik från många håll. En del menar att målet med påståendet är att avleda uppmärksamheten från den negativa publicitet han har fått senaste tiden om sina medarbetares kontakter med Ryssland.

Läs mer: Trump försöker byta samtalsämne i rapporteringen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.