Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FBI-chefen i förhör om Trump

01:39. Enligt FBI-chefen James Comey ville Ryssland hjälpa Donald Trump men skada Hillary Clinton under presidentvalkampanjen. Comey, som var inbjuden av representanthusets underrättelseutskott, avfärdade i förhöret även president Donald Trumps påstående om att dåvarande president Obama avlyssnade honom i Trump Tower.

På måndagen hördes FBI-chefen James Comey av representanthusets underrättelseutskott. Han medgav då för första gången att FBI utreder den ryska regeringens avsikter med att lägga sig i det amerikanska presidentvalet. Enligt Comey var Rysslands försök att påverka höstens val ovanligt högljudda.

– Jag har fått justitiedepartementets mandat att bekräfta att en FBI, som ett led i vårt kontraspionageuppdrag, undersöker den ryska regeringens ansträngningar att lägga sig i 2016 års presidentval. Däri ingår att utreda hur eventuella kopplingar sett ut mellan Trumps kampanjpersonal och ryska regeringen, samt huruvida det förekommit någon koordinering mellan kampanjen och de ryska ansträngningarna, sade Comey till utskottet.  

FBI-chefen medgav därmed för första gången att myndigheten har en pågående utredning om den ryska regeringens avsikter med att lägga sig i det amerikanska presidentvalet. Bland annat undersöker man kopplingar mellan Kreml och Donald Trumps kampanjpersonal, men vilka som utreds eller förhörs avstod han från att säga, med hänvisning till nationens säkerhet.

Detta medgivande bekräftar de senaste månadernas medierapportering baserad på anonyma myndighetskällor, nyheter som Donald Trump kategoriskt avfärdat som ”fake news”.

Både James Comey och Mike Rogers menade under utfrågningen att Rysslands involvering under det senaste valet varit större än tidigare – och framför allt mer högljutt. På frågan om varför Ryssland inte brytt sig om att gömma sina försök till påverkan svarade James Comey att en del av strategin kan ha varit att FBI skulle sprida informationen vilket skulle kunna skrämma människor och därmed underminera den amerikanska demokratin.

På frågan om Ryssland kommer att försöka påverka även kommande val svarade James Comey:

– De kommer att vara tillbaka 2020.

Donald Trump twittrade under utfrågningen av Comey och Rogers. Men trots att de menade att Rysslands försök att påverka valet var ovanligt högljudda twittrade Donald Trump ut ett klipp från det officiella presidentkontot där Rogers säger att de inte har information om att Ryssland lyckats påverka det faktiska valresultatet.

”NSA och FBI berättar för kongressen att Ryssland inte påverkade valprocessen”, twittrade han.

Sent under utfrågningen sade FBI-chefen James Comey att de försök man sett från Ryssland att påverka den faktiska valprocessen framför allt fokuserat på registreringen inför valet, men att man inte sett några försök att påverka det faktiska röstningsförfarandet.

Under utfrågningen på måndagen upprepade James Comey att FBI:s analys sedan december varit att Ryssland velat se Donald Trump som president snarare än Hillary Clinton, och att de därför ska ha försökt underminera Hillary Clintons kampanj. Ordförande Nunes frågade FBI-chefen om man skulle ta in även Clinton i utredningen om man fick information om möjliga band mellan hennes kampanj och Ryssland. Comey svarade att FBI utvärderar all den information som kommer in till myndigheten.

Republikanen Dave King frågade under utfrågningen James Comey om man sett fler läckor av hemligstämplat material den senaste tiden än tidigare. James Comey menade att läckor alltid varit ett problem, men höll med om att läckorna varit ”ovanligt aktiva” under de senaste månaderna, då ovanligt mycket hemligstämplat material nått medierna. Han menade att läckorna skulle utredas aggressivt då de är olagliga. Dock menade FBI-chefen att en del av informationen som nått medierna varit falsk, han ville däremot inte kommentera på de uppgifter som medier har sagt kommer från läckor.

Donald Trump har fortfarande inte backat från sitt plötsliga påstående om att Barack Obama skulle ha avlyssnat honom i valkampanjens slutskede. Detta trots att inga bevis presenterats och flera instanser, experter och partikamrater har avfärdat anklagelsen som grundlös.

Läs mer: Vita huset tar inte tillbaka anklagelserna

På måndagen vittnade James Comey att FBI, liksom justitiedepartementet tidigare, inte har hittat något bevis för att Obama avlyssnat Trump, eller ens bett om det. Comey ska dagen efter Trumps tweet ha bett justitiedepartementet att förneka presidentens påstående för att det fått FBI att verka oseriöst. Men Vita huset har formellt avstått och sagt att man inget mer säger förrän frågan är fullständigt utredd av kongressen.

Analys: ”Ryssland fortsätter vara Trumps akilleshäl”

I ett första uttalande från representanthusets underrättelseutskott sade den republikanska ordföranden Devin Nunes förra vecka att man inte fått in något som talar för att Trump Tower bokstavligen skulle ha avlyssnats av Obama. Däremot, om Trump menar att han blivit övervakad i någon bredare bemärkelse, sade Nunes att det är vad man ska gå till botten med och förhöret med Comey är ett avgörande steg i detta.

James Comey hamnade i nyheternas absoluta rampljus när han bara elva dagar före presidentvalet annonserade att FBI skulle utreda Hillary Clintons e-post. Förvåningen var stor för många eftersom e-posten redan utretts tidigare och för att det hör till praxis att myndigheter ligger lågt så nära val.

Ligga lågt är annars något Comey beskyllts för efter valet. Flera andra myndighetschefer, tidigare och nuvarande, har uttalat sig i frågan om Rysslands inblandning i USA:s presidentval och landets underrättelsegemenskap är enig om att rysk inblandning förekommit, men medan CIA:s tidigare chef James Clapper uppgetts ha varit övertygad om att den varit riktad till Trumps fördel har FBI varit försiktigare.

Läs mer: CIA hävdar att Ryssland hjälpte Trump

James Comey var vice justitieminister under George W Bush och 2013 utsåg Barack Obama den republikanske juriststjärnan att efterträda mångårige FBI-chefen Robert Mueller. Vid måndagens förhör som inleddes klockan 10, Washington-tid, vittnar också NSA-chefen Mike Rogers.

Inte heller NSA har sett något bevis för att Obama ska ha avlyssnat Trump, eller ens bett om det. Både Rogers och Comey håller med brittiska underrättelsemyndigheten GCHQ:s kommentar – ”nonsens” – om Trumps påstående att Obama bett britterna avlyssna honom för att kringgå amerikanska lagar som förbjuder avlyssning av egna medborgare. Storbritannien är USA:s närmaste allierade i underrättelsearbetet och Rogers medgav att påståenden som Trumps är potentiellt skadliga för samarbetet. 

En timme senare, på andra sidan kongressbyggnaden Kapitolium, började senatens juridikutskotts förhör av Neil Gorsuch som Trump nominerat till den tomma platsen i Högsta domstolen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.