Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FBI sätter upp skyltar i desperat jakt på Paddocks motiv

Foto: Robyn Beck/AFP/TT/IBL Bildbyrå

I ett desperat försök att få vetskap om Stephen Paddocks motiv sätter FBI upp affischtavlor runt om i Las Vegas, där de ber allmänheten om tips om den blodiga skjutningen för en knapp vecka sedan. Ett massmord som förbryllar svenske terrorexperten Hans Brun.

– Stephen Paddock är ett mysterium, säger han.

Sex dagar efter masskjutningen i Las Vegas har polisen fortfarande ingen aning om vad som drev Stephen Paddock till att döda 58 och skada över 500 personer i vad som kallas den dödligaste skjutningen i USA:s moderna historia.

I ett nytt drag, som ger sken av deras villrådighet, har FBI valt att sätta upp affischtavlor runt om Las Vegas där det står ”Om du vet något, säg något” och ett gratisnummer till FBI. På fredagen vädjade även Las Vegas-polisen vid en presskonferens till allmänheten om att de skulle komma med tips.

– Vi vill alla ha svar, sade biträdande polischefen Kevin McMarshall.

Hittills har det inte fastställts om Stephen Paddock handlade ensam, men det finns indikationer på att han skulle kunna ha fått hjälp. Bland annat har polisen hittat en mobilladdare som inte passade till hans mobil på hotellrummet. Paddocks nyckelkort till rummet ska även ha använts när han var ute och körde bil. Las Vegas-polisen menar däremot att det är uteslutet att det fanns ytterligare en skytt.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet. Polisen hävdar däremot bestämt att de inte ser ut att vara inblandade.

– Det finns ingenting som tyder på det, sade Kevin McMarshall på fredagen.

Den pensionerade revisorn Stephen Paddock hade inte ekonomiska bekymmer och det finns inga konkreta bevis på några allvarligare psykiska åkommor från före attentatet. Hans flickvän beskriver honom som ”omtänksam och tystlåten”.

En bilförsäljare i Reno, Nevada, berättar däremot att han blev kontaktad av Stephen Paddock när han ville köpa en bil, och att han då skulle ha klagat på att han var deprimerad och att hans liv var eländigt.

– Det var väldigt konstigt att han sa det till mig, sade bilförsäljaren Scott Armstrong till AP, enligt USA Today.

Enligt Scott Armstrong log inte Stephen Paddock och han var ”inte särskilt trevlig att prata med”.

Terrorexperten Hans Brun, verksam vid Försvarshögskolan, konfunderas av dådet.

– Jag har faktiskt ingen teori. Tycker som många andra att han är ett mysterium utifrån ålder och bakgrund. Våldsbrottslingar brukar vara mycket yngre och han verkade inte ha haft någon livskris som kunde ha utlöst ett irrationellt beteende. Han verkar vara en ganska vanligt person med ett behagligt liv, säger han och fortsätter:

- Vi vet inte om det var en sinnesförvirrad person som utförde dådet eller om det var en konspiration.

Är det vanligt att det inte har kunnat gå att fastställa något motiv efter så här lång tid?

– Det är svårt att säga, men det finns två spektakulära mord där man fortfarande inte har kunnat slå fast något motiv, trots enorma resurser: Palmemordet och det på John F. Kennedy. Så det händer. Vi får ha tålamod.

Varför kallas inte attacken för terrorism?

– Jämför man attacken med den på Drottninggatan i Stockholm så hittade man tidigt ett intresse för jihadism hos gärningsmannen. I Las Vegas är motivet helt oklart. Det finns inga tecken åt något håll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.