Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fem-doda-i-kraftiga-ovader-pa-iberiska-halvon/

Världen

Fem döda i kraftiga oväder i sydvästra Europa

Även Frankrike har drabbats hårt av ovädren, här syns förödelse på Promenade des Anglais i Nice. Foto: Valery Hache

Sammanlagt fem personer har dödats på grund av våldsamma vindar och översvämningar på Iberiska halvön. På lördagen varnas för nya orkanvindar i nordvästra Spanien. Även södra Frankrike är drabbat.

De senaste dagarna har tre våldsamma oväder dragit fram över sydvästra Europa med stormvindar och kraftig nederbörd. Framför allt har Portugal och Spanien drabbats men även Frankrike.

I Portugal har två personer dödats. I torsdags dog en man när ett träd föll över honom i närheten av Lissabon, och en annan man dog när hans hus i norra delen av landet rasade.

I Spanien är antalet dödsoffer under torsdagen och fredagen tre. Det första krävdes i ett jordskred i regionen Asturias, det andra när en mur kollapsade i Galicien, och det tredje dödsfallet var en person som drunknade i en översvämning i Castilla y Leon.

Det första ovädret, som fick namnet Daniel, kom in från Atlanten i början av veckan. Nummer två, ”Elsa”, anlände i onsdags, förstärktes och rasade på torsdagen och fredagen, och på lördagen varnar den spanska vädertjänsten Aemet för ”Fabien”, som från lunchtid väntas orsaka vindstyrkor på 38 meter per sekund – väl över gränsen för orkan – och vågor på nio meter på Biscayabukten. Värst blir det i nordvästra Spanien, där varningsnivån är den högsta.

Det har redan under torsdagen och fredagen förekommit ännu kraftigare vindbyar än så, rapporterar El País. Där det regnat som mest har det kommit 265 millimeter på ett dygn.

Flera floder har svämmat över, till exempel Nerva i Andalusien och Hijar och Reinosa i Kantabrien.

Många kraftledningar och byggnader har skadats eller rasat, och flera vägar har fått stängas på grund av att träd fallit ner över dem.

Även den franska vädertjänsten går ut med varningar. I sydvästra delen av landet gäller det stormvindar och i den sydöstra gäller det risk för översvämning.