Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fem dödsfall löst kopplade till energidryck

En vanlig amerikansk energidryck pekas nu ut som orsak till flera personers död. Företaget förnekar att det ska finnas något samband.

Enligt de federala hälsovårdsmyndigheterna, FDA, kan så många som fem personer ha dött efter att ha druckit av den koffeinrika energidrycken under de senaste tre åren. Ytterligare en har drabbats av en hjärtattack och 15 tvingats söka sjukhusvård under de senaste åtta åren.

Några entydiga samband mellan drycken, "Monster Energy” och dödsfallen har FDA inte kunnat visa men påpekar i ett uttalande till New York Times att det åligger företaget att undersöka om det finns något samband mellan dödsfallen och energidrycken. FDA har ännu inte slutfört sin egen undersökning.

I fredags stämdes Monster Beverage Corp av familjen till en 14-årig flicka som avled i slutet av förra året. Flickan påstås ha dött sedan hon druckit två 70-centilitersburkar ”Monster Energy” två dagar i rad. Flickan avled till följd av störningar i hjärtrytmen efter koffeinförgiftning den 23 december.

Enligt obduktionsrapporten ska 14-åringen ha lidit av en kärlsjukdom men av sin läkare inte fått några restriktioner att undvika koffein.

Börsen reagerade under måndagen med att låta företagets aktie sjunka med 16 procent, skriver Reuters.

På burkarna finns en varningstext där personer under tolv år och personer ”känsliga” för koffein uppmanas att inte dricka dem.

I Sverige marknadsförs Monster Energy av Coca Cola.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.