Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fem-doms-till-doden-for-mordet-pa-khashoggi/

Världen

Fem döms till döden för mordet på Khashoggi

Jamal Khashoggi mördades i oktober förra året på det saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet. Foto: Hasan Jamali

Elva personer åtalades för del i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Nu har den första domen fallit där fem döms till döden för mordet och ytterligare tre personer får långa fängelsestraff. Det meddelar saudisk domstol på måndagen, enligt Reuters. 

Fem dödsdomar och tre fängelsestraff. Mer detaljer än så har inte domstolen gått ut med. Rättegången genomfördes med nästan total sekretess och de dömdas identitet är okänd. En handfull diplomater, däribland några från Turkiet, och familjemedlemmar till Khashoggi tilläts närvara, enligt nyhetsbyrån AP. 

Domen får kritik av Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan gränser. På Twitter skriver Deleoire att dödsstraffet kan vara ett sätt att ”tysta dem och för alltid dölja sanningen”. 

”Vi kan inte ses dödsstraffet som en väg till rättvisa. Vi förväntar oss fortfarande en fullständig utredning”, twittrar Christophe Deloire.

https://twitter.com/cdeloire/status/1209055580331134976?s=20

Det var den 2 oktober förra året som den saudiska journalisten Jamal Khasoggi, 59 år, klev in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Anledningen var att han ville gifta sig med sin turkiska flickvän Hatice Cengiz och behövde då få ut sina dokument. Han hade tidigare besökt konsulatet den 28 september, men blev ombedd att återkomma den 2 oktober. 

Khashoggis flickvän väntade utanför konsulatet, men han kom aldrig ut och anmäldes försvunnen. 

Saudiarabien uppgav att journalisten visst lämnat konsulatet samma dag som han besökte det. Men Turkiets utrikesminister menade senare att den uppgiften inte stämde och att man hade hittat bevis om vad som hänt den försvunna Khashoggi. Att han blev mördad och styckad på konsulatet. 

CIA har pekat ut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som den som beordrade mordet, även FN har kopplat honom till fallet. Men kronprinsen har nekat och påstått att enskilda tjänstemän planerat och utfört mordet.

Khashoggi var en regimkritisk journalist och bloggare och bodde sedan några år tillbaka i USA. Han var anlitad som kolumnist av tidningen Washington Post.

Läs mer: Detta vet vi om fallet Jamal Khashoggi