Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fem gripna för terrorbrott

Fem personer, varav tre svenska medborgare, har gripits misstänkta för att ha förberett terroristbrott i Danmark, uppger Säpo.

Fyra personer, varav tre bor i Sverige, har gripits misstänkta för att ha förberett terroristbrott i Danmark. Ytterligare en svensk medborgare har gripits i Stockholm, uppger Säpo.

I ett pressmedelande skriver Säpo att tre av de gripna personerna i Danmark kopplingar till Sverige, men vill vidare inte kommentera fallet då förundersökningssekretess råder.

– Ett allvarligt terrorbrott i Danmark har kunnat avvärjas genom ett effektivt och nära samarbete mellan danska och svenska säkerhetspolisen, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige.

–Nu fortsätter vi samarbetet genom att bistå danska myndigheter i deras utredning.

Enligt uppgifter i den danska tidningen Politiken, så handlar det misstänkta brottet om förberedelser för ett terrorangrepp mot den danska tidningen Jyllands-Posten samt mot Politikens redaktion i Köpenhamn.

Politiken hänvisar till uppgifter från den danska säkerhetspolisen Pet, som hävdar att angreppet skulle genomförts de närmaste dagarna. Pet uppger också att de gjort flera fynd i samband med gripandet av de terrormisstänkta, bland annat en kulsprutepistol med tillhörande ljuddämpare och skarp ammunition. Vidare har också tre av de gripna kommit till Danmark i en svensk hyrbil, hyrd från Statoil i Kista, skriver tidningen Jylllands-Posten

Själva gripandet av männen ägde rum dels i en lägenhet på Mørkhøjvej i stadsdelen Herlev och dels i en lägenhet i Hedelyparken i Greve i Köpenhamn, skriver PET.

Utav de fyra gripna personerna i Danmark bor tre i Sverige, varav en är en 44-årig tunisisk medborgare, en 29-årig svensk medborgare född i Libanon samt en 30-årig svensk medborgare. Den fjärde mannen som gripits i Danmark handlar om en 26-årig irakisk man som sökt asyl i Danmark.

Samtidigt med gripandet i Danmark grep den svenska säkerhetspolisen i Stockholm en 37-årig svensk medborgare med ursprung från Tunisen, också han misstänks för förberedelse till terrorbrott.

Den danska morgontidningen Jyllands-Posten publicerade den 30 september 2005 tolv teckningar, varav några var karikatyrer av profeten Muhammed. Det resulterade i våldsamma internationella protester och flera av konstnärerna hotades till livet.

Publiceringen i kombination med danska truppers insatser i Irak- och Afghanistankrigen gjorde Danmark till ett hatobjekt hos stora delar av den muslimska världen, vilket också ledde till omfattande bojkotter av danska livsmedel och till försämrade diplomatiska relationer.

I kvarteret där Jyllands-Postens redaktion i centrala Köpenhamn finns ligger även centralredaktionerna för tidningarna Politiken och Ekstra-Bladet.

– Det är förfärande för våra medarbetare, och deras familjer också, att se denna arbetsplats hotad, säger Lars Munch, direktör på JP/Politikens hus, till Jyllands-Postens nätutgåva, som TT citerar.

Något behov att öka säkerheten kring lokalerna ser Munch inte för närvarande.

– Vi har från början en höjd säkerhetsnivå och har kontakt med polisens underrättelsetjänst om det.

Enligt Säpo har det nu aktuella terrorbrottet inget samband med Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds den 11 december i Stockholm.

– Så vitt känt finns inga kopplingar till den 11 december, säger Petter Linjeblad på Säpos presstjänst till Dn.se.

Grafik

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.