Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fem i västerländsk gisslan fritagna

En nordamerikansk familj som har suttit fångna hos talibaner i Pakistan sedan 2012 har blivit fria. 

– Den pakistanska armén har fritagit fem västerländska gisslan, säger en talesperson för den pakistanska militären. 

En familj på fem personer har fritagits av pakistanska soldater. Operationen ägde rum i Kurramdistriktet nära gränsen till Afghanistan, rapporterar BBC och hänvisar till den pakistanska militären. 

– Den pakistanska armén har fritagit fem västerländska gisslan, inklusive en kanadensare, hans amerikanska fru och deras tre barn från fångenskap hos terrorister, säger en talesperson från den pakistanska militären. 

De fritagna personerna uppges vara en kanadensisk man vid namn Joshua Boyle och hans amerikanska fru Caitlan Coleman, som tillfångatogs när de reste i Afghanistan 2012. Det är sedan tidigare känt att paret har fått barn under åren i fångenskap. 

Fritagningen kunde genomföras med ”hjälp från ett annat land”, uppger New York Times och hänvisar till en person med insyn i händelsen. Det är dock inte klart om detta har inneburit någon form av eftergifter för att få familjen fri. 

Familjen blev under fångenskapen en bricka i ett storpolitiskt spel i regionen. Det fruktade Haqqaninätverket, som anses stå talibanrörelsen nära, blev av med en av sina ledare, Anas Haqqani, 2014 när afghanska trupper lyckades tillfångata honom. Han dömdes till döden, men Haqqaninätverket hotade då att döda familjen om Anas Haqqani avrättades. I december 2016 släpptes sedan en video där Caitlan Coleman uttalar sig om situationen. 

– De hotar att hämnas mot vår familj. Deras grupp kommer att skada och straffa oss. Så vi ber er att vara barmhärtiga gentemot deras folk och, om Gud vill, så släpper de oss, sade kvinnan i videon, enligt New York Times.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.