Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fem länder slåss om Arktis gigantiska olje- och gasfynd

En oljeledning går tvärs genom Alaska.
En oljeledning går tvärs genom Alaska. Foto: Foto: David W Houseknecht, US Geological Survey
Närmare en tredjedel av världens outnyttjade naturgastillgångar finns i Arktis, och ungefär 13 procent av all olja. Det visar en första vetenskaplig uppskattning som publiceras i veckans nummer av tidskriften Science.

Smältande havsisar har ökat temperaturen i Arktis på mer än ett sätt. Länder med intressen i området har redan börjat tvista om de naturtillgångar som fram till i dag legat infrusna under Nordpolens istäcke.

Nu har forskare vid USA:s geologiska undersökning, US Geological Survey, försökt att ringa in var dessa naturfyndigheter finns och hur stora de är. Studien publiceras på fredagen i den vetenskapliga tidskriften Science.

Landbaserade olje- och naturgasfält finns redan i Arktis. Fram till 2007 hade över 400 naturgas- och oljefält exploaterats i Arktis. Men hittills har is och långa avstånd gjort utvinningen av naturtillgångar under havsytan olönsam. Men stigande oljepriser och smältande havsisar håller snabbt på att förändra detta.

Forskarna har samlat in tillgängliga data om den arktiska berggrundens sammansättning. Utifrån denna geologiska karta drar Donald Gautier på USA:s geologiska undersökning i Kalifornien och hans kollegor slutsatsen att ungefär 13 procent av all olja som finns kvar på jorden finns i Arktis. De flesta av dessa fyndigheter kommer man, enligt geologerna, att hitta på kontinentalsockeln under havsytan. Allra störst chans att hitta olja har den som borrar under Tjuktjerhavet, som ligger norr om Berings sund mellan Sibirien och Alaska.

Enligt studien innehåller den så kallade Alaska-plattformen närmare en tredjedel av alla oljefyndigheter i Arktis. Men Tjuktjerhavet rymmer fler värden än så. I området finns bland annat mycket val, och stora populationer av både säl och valross.

Även om oljefynden i Arktis får stor ekonomisk betydelse regionalt, är tillgångarna inte så stora att de kan förändra balansen bland världens oljeproducerande nationer, anser forskarna. Det är fyndigheterna för små för i jämförelse med de tillgångar som redan är kända i andra delar av världen.

Enligt Donald Gautier motsvarar fyndigheterna i Arktis den samlade oljeproduktionen i världen under tre år.

Däremot verkar Arktis rymma stora naturgasfyndigheter. I studien uppskattas de till närmare en tredjedel av världens alla outnyttjade naturgastillgångar. De områden som pekas ut i studien ligger i huvudsak inom ryskt territorium.

Grafik

Arktis

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.