Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fem-saker-du-maste-veta-infor-kvallens-krismote-om-brexit/

Världen

Fem saker du måste veta inför kvällens krismöte om Brexit

Foto: Tolga Akmen/AFP

BRYSSEL. I kväll samlas EU:s 28 stats- och regeringschefer i ett krismöte i Bryssel för att försöka hindra att Storbritannien kraschar ut ur EU på fredag, utan ett Brexitavtal.

DN listar de fem viktigaste frågorna inför mötet.

Rätta artikel

1. Vad handlar mötet om?

– Enligt en tidigare uppgörelse med EU ska Storbritannien lämna EU på fredag. Men eftersom Storbritanniens premiärminister Theresa May ännu inte lyckats få parlamentet i London att rösta för hennes Brexitavtal behöver hon mer tid. Sedan några dagar tillbaka samtalar hennes regering med oppositionen i Labour för att hitta en lösning som kan accepteras av en majoritet.

– Ingen ledande politiker vill ha en avtalslös Brexit. Därför har Theresa May begärt uppskov till den 30 juni. Övriga 27 stats- och regeringschefer ska i kväll besluta om hon får det och i sådana fall under vilka villkor.

2. Vilka är stötestenarna?

– En stötesten är att väljare i alla medlemsstater den 23-26 maj ska besluta vilka politiker som ska sitta i EU-parlamentet. Brittiska regeringen vill inte att landet deltar i valet. Men är landet med i EU i slutet av maj måste man ordna ett val.

– Ett annat stort problem är att övriga EU-länder är oroliga för att Storbritannien ska börja sabotera arbetet inom EU om landet ”tvingas” vara med länge. Därför är främst Frankrike tveksamt till att ge en lång förlängning. Frankrike och flera andra länder vill dessutom ha med i uppgörelsen att Storbritannien ”måste uppföra sig väl”. Men det finns inga sanktioner eller andra medel att ta till mot en medlem som obstruerar. Detta lär diskuteras intensivt i kväll.

– För första gången har dessutom EU:s ledare på allvar börjat snegla på brittisk inrikespolitik. EU27 vill ha en uppgörelse som håller även om Boris Johnson (tidigare utrikesminister) eller Jeremy Corbyn (Labours ledare) plötsligt leder landet.

3. Vilka är mötets nyckelpersoner?

– Viktigast att hålla ögonen på är den franska presidenten Emmanuel Macron. Han har inför mötet varit den EU-ledare som intagit tuffast linje gentemot Storbritannien och uttryckt sin leda inför att Brexit under så lång tid tagit ljuset från andra EU-frågor. Att ge Storbritannien en alltför lång förlängning har Macron varit ytterst tveksam till.

Foto: Francois Mori

– Theresa May kommer givetvis också att stå i rampljuset. Men EU-kretsen räknar egentligen inte med så mycket från henne. Vid det förra toppmötet höll hon ett anförande i 90 minuter innan de övriga EU-ledarna satte sig ner för att äta middag. De var inte särskilt imponerade av vad hon hade att komma med. ”Att sälja in sitt budskap är inte Theresa Mays starkaste gren”, som en av EU-ledarna ska ha uttryckt sig, enligt uppgifter till DN. 

– Man får inte heller glömma Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hennes röst väger alltid tungt vid EU-toppmöten. Merkel har inför mötet ställt sig bakom det förslag på lösning som europeiska rådets ordförande Donald Tusk har lagt fram, det vill säga att Storbritannien får ett flexibelt utträdesdatum långt fram i tiden, förmodligen till 31 mars 2020.

4. Vilken är den mest troliga utgången?

– Mötets huvudfråga blir att bestämma datum för Storbritanniens förlängning. Här florerar olika alternativ varav 31 mars nästa år är det mest troliga, enligt en högt uppsatt källa. Theresa Mays förslag, om ett utträde 30 juni, är det i princip ingen som tror på. Det har också förekommit spekulationer om att Storbritannien får förlängt till slutet av året. 

– Alternativet att Storbritannien kraschar ut ur EU på fredag ska inte avfärdas helt. Allt kan hända och det finns alltid tokstollar som kan ställa till det, som en insatt person uttrycker det.

– Viktigt att hålla ögonen på är också om EU på något sätt lägger in villkor som hindrar Storbritannien från att obstruera i EU-arbetet. Hur sådana krav ska se ut är knepigt. En EU-medlem är en EU-medlem och det finns inget sätt att på laglig väg straffa Storbritannien om landet skulle ställa till det i exempelvis arbetet med EU:s budget.

5. Om Theresa May får klart med förlängning, får vi andrum med Brexitskriverier då?

– För er som är trötta på att läsa om Brexit är dessvärre svaret nej. Även om EU och Storbritannien kommer överens om ett nytt utträdesdatum fortsätter cirkusen. Bara att fokus flyttar över den engelska kanalen till brittisk inrikespolitik. Theresa Mays förhandlingar med Labourledaren Jeremy Corbyn har ännu inte lett till något konstruktivt. Dessutom lär en förlängning väcka vrede inom Mays parti, Tories, och frågan om hennes överlevnad som partiledare är lika levande som någonsin.

– DN:s läsare kan möjligen glädja sig åt att begreppet Flexit kan bli det nya Brexit. Flexit innebär att Storbritannien får ett utträdesdatum långt fram, men har rätt att lämna EU tidigare än det. Denna flexibla modell förordar alltså Donald Tusk.

Läs mer: X:en i dokumentet som kan avgöra britternas framtid

Läs mer: Löfven redo att ge May mer tid

Läs mer: Fem stötestenar i förhandlingarna mellan May och Corbyn