Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fem-stora-utmaningar-for-ett-splittrat-eu/

Världen

Fem stora utmaningar för ett splittrat EU

Europaparlamentets officiella säte ligger i Strasbourg, Frankrike. Foto: Fredrik Persson/TT

Efter valet står Europeiska unionen inför stora utmaningar. Flera av dem splittrar medlemsstaterna. DN:s korrespondent i Bryssel, Pia Gripenberg, listar de viktiga områdena framöver.

EU-valet 2019
Asylpolitiken ställs på sin spets kommande mandatperiod. Foto: Alexander Mahmoud

Väst och öst

Ska en medlemsstat kunna utnyttja EU:s pengapåse utan att ta ansvar för till exempel den gemensamma asylpolitiken? Det är en fråga som ställs på sin spets i kommande förhandlingar om långtidsbudgeten. Flera länder i väst vill villkora utbetalningarna.

Detta är ännu ett tecken på att konflikten mellan västra och östra Europa inte avtar. Tvärtom. Vid sidan av migration är EU:s institutioner på kollisionskurs med Polen och Ungern för att länderna urholkar rättstatens principer. 

Nu står Rumänien på tur. EU-kommissionen kräver svar om bland annat domstolarnas oberoende.

Sverige och sju andra medlemsstater vill att 25 procent av EU:s utgifter ska gå till projekt som bekämpar klimatförändringen. Foto: Magnus Hallgren

Klimatet

Förra året lade EU-kommissionen fram lagförslaget att Europeiska unionen ska vara klimatneutralt 2050, vilket betyder kraftigt minskade utsläpp liksom minskad energikonsumtion.

Sverige och sju andra medlemsstater agerar gemensamt och kräver bland annat att 25 procent av EU:s utgifter ska gå till projekt som bekämpar klimatförändringen. Mäktiga Tyskland finns inte med i det samarbetet, även om förbundskansler Angela Merkel uttryckt sitt gillande över förslaget.

Det pågår trevande försök att skaka liv i förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA. Foto: Martin Meissner/AP

Världshandeln

EU har slutit flera stora frihandelsavtal senaste åren, som med Kanada och Japan. Men de grundläggande spelreglerna för handel är i fara eftersom USA:s president Donald Trump blockerar världshandelsorganisationen WTO:s arbete.

Vid årsskiftet kan WTO helt upphöra att fungera som domstol för handelstvister eftersom domarna är för få. 

Samtidigt pågår trevande försök att skaka liv i förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA. Hittills har det stupat på att amerikanerna vill att jordbruksprodukter ingår.

Trump och Putin skakar hand. Den amerikanske presidenten har gjort EU:s relationer på utrikesområdet mer komplicerade. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Utrikes- och säkerhetspolitik

EU:s relationer på utrikesområdet har blivit mer komplicerade efter presidentbytet i USA. Trumps motvilja mot institutioner som EU och Nato, liksom sympatier för Putin, har sargat den så kallade transatlantiska länken.

Den framförhandlade kärnenergiuppgörelsen med Iran verkar bli svår att rädda. Gentemot Kina har EU blivit betydligt mer misstänksamt och Ryssland splittrar medlemsstaterna.

Fortfarande finns handelssanktioner mot Ryssland efter kriget med Ukraina. Men flera länder, som Italien, är numera svåra att övertyga om att de ska fortsätta.

Ledaren för Brexit Party i Storbritannien, Nigel Farage, jublar åt resultatet i EU-valet. Foto: Tolga Akmen/AFP

Brexit

27 av EU:s medlemsstater har spenderat oproportionerligt mycket tid och möda på den 28:e, Storbritannien, som inte längre vill vara med i unionen. Brittiska politiker och medborgare är djupt splittrade och därför drar frågan ut på tiden. 

Hittills har EU27 visat en förvånande enighet runt Brexit. När förhandlingar ska starta om den framtida relationen med Storbritannien lär skiljaktigheterna bli synliga. 

Dessutom är en ny brittisk premiärminister på ingång, sannolikt mindre EU-vänlig än Theresa May. Det är stor risk att Brexit fortsätter prägla EU framöver.

Live-grafik: Alla nattens resultat – i Sverige, EU och där du bor