Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fem-tekniska-framsteg-som-gor-dronarna-battre-och-farligare-i-fel-hander/

Världen

Fyra tekniska framsteg som gör drönarna bättre – och farligare i fel händer

En drönare i luften. Foto: Johan Nilsson / TT

Drönartekniken utvecklas snabbt, priserna sjunker och avancerade varianter blir tillgängliga för allt fler. Här är fyra saker som kan göra vanliga drönare bättre – men som också kan missbrukas och göra dem till farliga vapen.

Bärkraft 

I takt med att batterierna utvecklas och motorerna blir starkare kan drönarna bära allt tyngre last. Även vissa enklare modeller, som kan köpas i vanliga butiker, kan bära ett par kilo. Och ju mer de kan bära, desto större skada kan de göra i fel händer. Tyngre last brukar dock ge kortare flygtid, vilket minskar räckvidden. 

Den som kan betala mer får en drönare som kan bära ännu tyngre. Exempelvis har ett norskt företag visat upp en drönare som ska kosta strax över två miljoner kronor och kunna bära flera hundra kilo. Det kan tyckas dyrt, men jämfört med rent militär teknik är det ingen hisnande summa.

Smarta kameror

Tekniken för bildanalys och ansiktsigenkänning går framåt i enorm takt. Det är samma metoder som gör att Googles bildsök fungerar och att en modern smart mobil kan samla alla foton av en viss person automatiskt. 

Redan i dag finns billiga och enkla drönare som använder kameror för att navigera. Funktionen för att automatiskt följa en person eller en bil blir allt vanligare. Det öppnar för drönare som självständigt kan navigera och hitta sitt mål med hjälp av kameran. 

Autonomi

En drönare vars flygväg har förprogrammerats behöver ingen aktiv pilot på marken. Den kan lyfta och utföra hela sin rutt utan att en människa ens är i närheten. I princip kan en drönare placeras ut, vänta i en vecka medan ägaren lämnar landet för att sedan vakna och flyga den rutt den har instruerats att ta. 

Svärmande drönare

I februari i år sa den brittiska försvarsministern att svärmande drönare inom några år skulle användas som en del i Storbritanniens försvar. USA arbetar med liknande teknik.

Svärmande drönare utmärker sig genom att de, ungefär som insekter, navigerar som en grupp. Att de är kopplade till varandra, men inte behöver styrning utifrån, gör att de i högre grad kan sköta sig själva och ta egna ”beslut”. 

Men tekniken är inte bara aktuell inom det militära. Även civila drönare får allt större möjlighet att flyga samordnat i stora grupper. Ett exempel kunde ses vid invigningen av vinter-OS 2018, då upplysta drönare användes för att skapa formationer i himlen. 

Läs mer: 

Drönarattacken ses som en historisk vändpunkt 

Drönare är både bra och farliga för Sverige 

Storbritannien pekar ut Iran för oljeattack