Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/femarig-flicka-valdtagen-pa-usas-ambassad-i-new-delhi/

Världen

Femårig flicka våldtagen vid USA:s ambassad i New Delhi

Demonstration i New Delhi på årsdagen av den brutala gängvåldtäkten år 2012.
Demonstration i New Delhi på årsdagen av den brutala gängvåldtäkten år 2012. Foto: Saurabh Das/AP

En 25-årig man har gripits för våldtäkt på en femårig flicka vid USA:s ambassad i Indiens huvudstad New Delhi. Flickans föräldrar är lokalanställda på ambassaden och bor i det hårt bevakade området.

Övergreppet skedde i lördags i lördags morse i den byggnad där den lokalanställda personalen bor. Enligt polisen i New Delhi visar den preliminära undersökningen att den femåriga flickan utsattes för en fullbordad våldtäkt. 

Flickan kunde själv peka ut den misstänkte förövaren, en 25-årig man som arbetar som chaufför, skriver India Today. Mannen kommer nu att åtalas och riskerar att dömas till döden.

USA:s ambassad är en av de hårdast övervakade byggnaderna i New Delhi, omgärdad av stängsel och taggtråd. Ambassaden skriver i ett uttalande att personalen är djupt tagen av händelsen. 

”Vi agerade snabbt när vi fick kännedom om anklagelserna och samarbetar naturligtvis fullt ut med polisen”, skriver ambassaden i ett uttalande.

I det folkrika Indien anmäls omkring 100 våldtäkter varje dag. Straffen för sexuella övergrepp har skärpts efter den brutala gängvåldtäkten i New Delhi för drygt sju år sedan. Sex män våldtog en 23-årig student på en rullande buss och förde upp ett järnrör i hennes underliv. Hon skadades så svårt att hon senare avled. Fyra har dömts till döden genom hängning, ett straff som hade starkt stöd.

I Indien blev gängvåldtäkten i Delhi december 2012 starten på en rasande protestvåg mot sexuellt våld. Miljontals människor gick ut på gatorna, även många män. Tidigare hade det varit tabu att prata om våldtäkter men nu trädde kvinna efter kvinna trädde fram och berättade om övergrepp. På många sätt var händelsen en föregångare till metoo i Indien. 

Mediernas rapportering om våld mot kvinnor har fortsatt. I november förra året utbröt protester i hela Indien, sedan fyra män våldtagit en kvinna i Hyderabad. De erbjöd sig att laga hennes vespa, som de själva hade saboterat. Efter våldtäkten ströps kvinnan och gärningsmännen tände eld på hennes kropp.