Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fenomenet-pete-buttigieg-staller-upp-i-presidentvalet/

Världen

Fenomenet Pete Buttigieg ställer upp i presidentvalet

01:11. Pete Buttigieg, 37, vill bli USA:s president år 2020. Den öppet homosexuelle borgmästaren har på bara några veckor gått från okänd till att vara den tredje mest populäre demokratiska kandidaten.

Den 37-årige demokraten och borgmästaren Pete Buttigieg har blivit ett politiskt fenomen i USA. På söndagen lanserade han sin presidentkampanj och är nu den första seriösa presidentkandidaten i USA:s historia som är öppet homosexuell.

Rätta artikel

Demokraternas breda startfält av presidentkandidater inför valet nästa år är fullt av erfarna senatorer och politiska veteraner i 70-årsåldern. Men under våren är det ändå den 37-årige borgmästaren Pete Buttigieg som lyckats stjäla rampljuset från alla de andra. Han är inte bara den yngsta kandidaten i demokraternas primärval, utan även den första seriösa presidentkandidaten i USA:s historia som är öppet homosexuell.

På söndagen lanserade Buttigieg sin kampanj med ett tal i hemstaden South Bend, Indiana, där han är borgmästare. I talet lånade han ofta ordagrant retorik från Barack Obamas lanseringstal inför valet 2008, vilket påminde åhörarna om att han är en högoddsare för att bli president.

I tidiga opinionsmätningar, som ofta är missvisande, har Buttigieg stigit förvånansvärt snabbt. Han har även väckt en djup entusiasm bland de som donerar pengar till kampanjer, där han redan fått in sju miljoner dollar. Enligt en analys av den politiska nyhetssajten Axios har Buttigieg dessutom skapat mer engagemang på sociala medier än någon annan demokrat. Tillsammans med kongressledamoten Tulsi Gabbard utgör Buttigieg den första vågen av presidentkandidater från den så kallade millenniegenerationen, som är födda efter 1981. I lanseringstalet i Indiana talade han just om att kämpa för ”rättvisa mellan generationer”, med särskild tonvikt på klimatkrisen. 

Skeptiker avfärdar Buttigieg som en valpig och oerfaren kandidat i en tid då demokraterna borde satsa på ett säkert kort, som Joe Biden. Men en del av attraktionskraften hos Buttigieg är just att han inte framstår som en konventionell yrkespolitiker. David Axelrod, en erfaren strateg för demokraterna som låg bakom Barack Obamas valkampanjer, säger till New York Magazine att Buttigieg har en unik chans att lösa demokraternas problem i rostbältet och mellanvästern, där vita väljare rört sig bort från partiet de senaste åren. I presidentvalet 2008 vann Barack Obama i Iowa, Ohio, Wisconsin, Indiana och Michigan, men i det senaste presidentvalet vann Trump i samtliga dessa delstater. Samma år blev Buttigieg omvald i South Bend, med 80 procent av rösterna, vilket tyder på att Buttigieg, trots en progressiv politisk plattform, även kan attrahera en del republikaner.

Hans politiska framtoning är full av motsägelser. Han är en progressiv ledare i en konservativ del av USA. Han har en militär bakgrund och har även varit dataanalytiker på konsultfirman McKinsey, som inte är känd för att prioritera politisk idealism.

Det lär inte skada för demokraterna att hbtq-rättigheter får mer uppmärksamhet i valet. Det är en fråga där det amerikanska folket rört sig tydligt i deras riktning, bort från republikanernas värdekonservativa idéer.

Pete Buttigieg kramar om maken Chasten Glezman under söndagens presskonferens. Foto: Scott Olson/AFP

I veckans tal presenterade Buttigieg sig som en politisk motsats till Trump, som han kallade en politiker präglad av ”förakt och nostalgi”. Det är en hel del som skiljer dem åt. Utöver Buttigiegs breda professionella bakgrund talar han även sju språk flytande, bland annat norska. I intervjuer ägnar han sig gärna åt nyanserade analyser av James Joyces ”Ulysses” och han är även en utmärkt konsertpianist. Vid ett framträdande häromåret fick han viss kritik från en lokaltidning i Indiana, som skrev att hans ”tekniska färdigheter emellanåt överskuggade hans känslomässiga uttryck”. 

Det skulle även kunna vara en summering av demokraternas utmaningar inför nästa presidentval. Det råder ingen brist på kandidater med djup politisk expertis och detaljerade kunskaper om de allra snårigaste frågorna, men däremot är det fortfarande inte säkert att de kan hitta en kandidat som faktiskt får väljarna att känna sig genuint engagerade. Där har Buttigieg, något oväntat, seglat upp som den som verkar väcka starkast känslor just den här våren.