Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fest-pa-twitter-efter-trumps-felsagning-om-flygplatser-ar-1775/

Världen

Fest på Twitter efter Trumps felsägning om flygplatser år 1775

Donald Trump under sitt tal. Foto: Alex Brandon/AP

USA:s president Donald Trumps tal i Washington under firandet av den amerikanska nationaldagen 4 juli har som vanligt skapat rubriker. Men även skratt och hån, efter att presidenten läst fel på telepromptern – och hävdat att man tog över flygplatser år 1775. 

TT Text

Det var presidentens hänvisning till den amerikanska revolutionen och landets hjältemod under frihetskriget, som slutligen ledde till landets självständighet, som utlöste skrattattacken.

Läs mer: Militärt fokus vid Trumps tal

– Vår armé bemannade luften, slog genom vallar och tog över flygplatser, sade presidenten – om händelser 1775.

Men det fanns ju varken flygplan eller flygplatser i USA – eller någon annanstans i världen för den delen) på 1700-talet och sociala medier vimlar nu av skämt och bilder där moderna flygplan klippts in i gamla skildringar av frihetskriget där soldater med svärd strider mot varandra.

En av trådarna är #RevolutionaryWarAirportStories.  

https://twitter.com/assarsson/status/1147023146261893120

På fredagen förklarade Trump sitt misstag med att regnet skadat telepromptern, alltså den apparat som visar honom texten till talet. Samtidigt säger Trump att han kunde talet bra.

– Jag antar att regnet slog ut telepromptern. Jag kunde talet bra så jag kunde fortsätta utan teleprompter men telepromptern slogs ut och det var faktiskt svårt att se den eftersom det regnade på den, men förutom regnet var det en fantastisk kväll, sa Trump till reportrar skriver BBC.

Detta var inte Donald Trumps enda historiska sammanblandning, skriver flera tidningar. Presidenten påstod också att slaget vid Fort McHenry hade ägt rum under det amerikanska befrielsekriget när det i själva verket ägde rum 1812.

USA:s nationaldag firas till minnet av 4 juli 1776 då 13 kolonier i USA förklarade sig självständiga från Storbritannien.

https://twitter.com/NDsweetheart/status/1146973913274028032