Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fettklump i Londons avlopp kan bli museiföremål

00:36. En 130 ton fettklump har fastnat i Londons avlopp. Det är stelnat fett, olja och gamla blöjor som fastnat och nu finns det risk att stinkande avloppsvatten ska svämma över i området.

Den enorma fettklump som blockerar Londons avloppssystem kan bli museiföremål, skriver The Guardian. Enligt Museum of London är den ett tecken på ”hur vi lever våra liv i en modern stad”.

Den 130 ton tunga och 250 meter långa fettklumpen av stelnat fett, olja, våtservetter och gamla blöjor upptäcktes nyligen i ett gammalt avlopp i Whitechapel i östra London vid en rutinbesiktning. Den är en av de största som någonsin hittats i Londons avloppsnät och har orsakat stopp i avloppssystemet.

Nu har Museum of London kontaktat företaget Thams water och meddelat att de vill ha en bit av fettmonstret, skriver The Guardian.

Enligt Alex Werner, curator på museet, belyser fettklumpen hur vi ”lever våra liv i en modern stad”. Museet har tidigare varit intresserad av att förvärva ett fettberg efter liknande upptäckter i Kingston och Leicester Square.

– Avloppssystemet är från 1800-talet och det visar hur svårt det är att hantera nybyggen och befolkningsökningen. Om 50 år kanske den kommer ses som en historisk artefakt eftersom vi kommer att ha löst det här problemet, säger han till tidningen.

Alex Werner besökte platsen i östra London på onsdagen. Efteråt konstaterade han att det kommer bli en utmaning för museet att dölja stanken.

– Det är en hemsk lukt. Jag är tillbaka på mitt kontor nu och har fortfarande kvar stanken i näsan, säger han till Guardian.

För Thams water är det en kamp mot klockan att få bort fettklumpen som hotar att skapa undertryck i systemet och översvämma området med stinkande avloppsvatten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.