Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fidel-castro-beundrad-och-hatad-av-miljoner/

Världen

Fidel Castro – beundrad och hatad av miljoner

Bild 1 av 12 Fidel Castros motto var ”Historien kommer att frikänna mig!” Det yttrades sedan han i sin ungdom hamnat i fängelse efter ett misslyckat attentat mot en militärförläggning. Det är tveksamt om framtiden verkligen kommer att bekräfta den förutsägelsen, skriver DN:s Nathan Shachar.
Foto: Harold Valentine
Bild 2 av 12 Fidel Castro träffade Nelson Mandela flera gånger. Här besöker han den sydafrikanske ledaren 2001 i Johannesburg i samband med en FN-konferens mot rasism.
Foto: José Goitia AP
Bild 3 av 12 Che Guevara var en av gerillakommendanterna som under Fidel Castros ledning störtade Fulgencio Batistas styre på Kuba 1959. Han fick efter maktövertagandet flera viktiga poster och deltog som samhällsdebattör och ideolog.
Foto: TT
Bild 4 av 12 2008 avgick Fidel Castro som Kubas president och lämnade över makten till brodern Raúl.
Foto: AP
Bild 5 av 12 Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov besökte Havanna 1989.
Foto: Rafael Perez AFP
Bild 6 av 12 Påven Johannes Paulus II gjorde 1998 ett historiskt femdagarsbesök i den kommunistiska önationen.
Foto: Paul Hanna AP
Bild 7 av 12 PLO-ledaren Yassir Arafat i samspråk med den kubanske presidenten.
Foto: Paul Hanna AP
Bild 8 av 12 Venezuelas president Hugo Chávez betraktade Castro som sin ideologiska ledstjärna, och gav uttryck för sin beundran med krediter och olja.
Foto: José Goitia AP
Bild 9 av 12 Castros stora fritidsintresse var ”pelota”, alltså den kubanska nationalsporten baseboll. Under en uppvisningsmatch i Havanna 1959 pitchade han en inning för de båda lagen.
Foto: ap
Bild 10 av 12 Tidningen Granma hade Fidel uppkallat efter den båt som transporterade han och hans mannar till Kuba inför revolutionen.
Foto: AP
Bild 11 av 12 Castro rökte gärna Havannacigarrer. Favoritmärket var Cohiba, som länge tillverkades exklusivt till Castro och hans entourage.
Foto: AP
Bild 12 av 12 Fidel Castro var en passionerad talare. Ett av de mest kända höll han i FN den 29 september 1960, där han höll på i 269 minuter, det längsta talet någonsin i FN:s generalförsamling.
Foto: AP

○ Den siste av det kalla krigets huvudrollsinnehavare har lämnat scenen.

○ Under sextio år har Fidel Castro hyllats, förbannats och analyserats, men att summera hans gärning kommer att ta minst lika lång tid.

○ De kommande decennierna på Kuba blir en enda lång post-Castroepok, ett litet och fattigt folks väg ut ur den verklighet han skapade.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in