Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fidel Castro sågar Obamas besök på Kuba

Kubas tidigare ledare 89-årige Fidel Castro fördömer USA:s president Barack Obamas försök att reparera förbindelserna mellan de två länderna. ”Vi behöver inga gåvor från imperiet”, säger han i en intervju.

Bara dagar efter det att president Obama gjort sitt historiska besök på Kuba och mött landets president Raul Castro i det senaste försöket att normalisera realtionerna mellan länderna publicerar de statliga medierna i Kuba ett långt brev från Castros bror Fidel.

Och ledaren av den kommunistiska revolutionen skräder inte orden när han avfärdar Obamas vilja att se framåt som två länder som är ”vänner, grannar och familj”. Ord som Castro kallar ”inlindade i honung”.

Foto: Alex Castro/AP

Fidel Castro i februari i år. Foto: Alex Castro/AP

Fidel Castro ser ingen anledning till någon form av samarbete mellan USA och Kuba:

”Vi är kapabla att producera den mat och det materiella välstånd som vi behöver med hjälp av vårt eget folks arbete och intelligens. Vi behöver inga gåvor från imperiet”, skriver han.

Fakta. USA – Kuba

1959: Fidel Castro och hans gerilla tar makten i Kuba genom att störta Fulgencio Batistas regim.

1960: Amerikanska företag i Kuba förstatligas utan kompensation, vilket leder till att USA kapar de diplomatiska förbindelserna och inför handelsembargo.

1961: CIA börjar planera att lönnmörda Fidel Castro. USA stödjer ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten.

1962: "Kubakrisen", nära atomkrig när USA reagerar på att sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande robotar planeras på ön.

2008: En krasslig och åldrande Fidel Castro lämnar över ledarskapet i Kuba till sin yngre bror, Raúl.

2014: Efter hemliga förhandlingar i påve Franciskus regi meddelar de båda ländernas presidenter, Barack Obama och Raúl Castro, att relationerna ska bli normala igen.

2016: USA:s president Barack Obama besöker Kuba, det första besöket av en sittande amerikansk president på 88 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.