Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fidesz-ledamot-rostades-fram-trots-att-partiet-ar-avstangt/

Världen

Fidesz-ledamot röstades fram trots att partiet är avstängt

Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

BRYSSEL. Ungerska regeringspartiet Fidesz är avstängt från europeiska partisammanslutningen EPP, där svenska M och KD ingår. Trots det föreslog EPP-gruppen i EU-parlamentet en Fidesz-ledamot som vice talman. 

Hon röstades fram med hjälp av liberala och socialdemokratiska ledamöter.

EU-valet 2019

Sedan mars i år är premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz avstängd på obestämd tid från EPP, vilket är sammanslutningen av konservativa och kristdemokratiska partier i Europa. Bakgrunden är att Fidesz inte följer EPP:s grundläggande värderingar.

Sedan dess pågår en diskussion mellan Fidesz ledning i Ungern och EPP om partiet ska anpassa sig eller uteslutas.

I väntan på resultatet är Fidesz avstängt från rätten att få delta i möten, rätten att få rösta liksom rätten att föreslå kandidater till olika positioner i EPP. Orbán deltar till exempel inte längre i olika förmöten med andra EPP-premiärministrar inför EU:s toppmöten.

Lívia Járóka, Fidesz. Foto: Leila Paul/CC BY-SA 3.0

Men i EU-parlamentet deltar Fidesz ledamöter fortfarande i EPP-gruppen. Och förra veckan föreslogs och valdes dess kandidat Lívia Járóka till en av 14 vice talmän i parlamentet.

Sex svenska EPP-ledamöter röstade för henne, fyra från M och två från KD.

– Fidesz är fortfarande en del av EPP-gruppen. Lívia Járóka var vice talman tidigare, har romsk bakgrund och är väldigt engagerad i minoriteters rättigheter. Det gjorde att hon kunde bli nominerad av EPP och sedan få ett brett stöd i parlamentet, säger Tomas Tobé, europaparlamentariker (M).

Men avstängningen är väl av hela partiet, det finns väl inget undantag för den som har romsk bakgrund eller har varit vice talman?

– Så är det, men partiet är fortfarande en del av EPP-gruppen, säger Tomas Tobé.

KD:s Sara Skyttedal poängterar att när det gäller Fidesz är det skillnad på EPP-partiet och EPP-gruppen i parlamentet.

– I EPP-partiet har man blivit av med inflytandet, men i EU-parlamentet hade det varit väldigt märkligt om partiet tillhörde en annan partigrupp innan frågan slutligen lösts kring medlemskapet, säger hon.

Men är det inte märkligt att föreslå en kandidat som vice talman innan frågan om medlemskap är löst?

– Det hade varit jättekonstigt om ett parti som är så pass stort rent numerärt, och fortsatt är en del av själva gruppen, inte får någon som helst representation. Det är dessutom ganska uppenbart att man har fått en post som inte medför politiskt inflytande, utan är ceremoniell, säger Sara Skyttedal.

Hon och Tobé hänvisar till en uppgörelse som finns mellan EPP, liberaler och socialdemokrater efter toppmötet i Bryssel i förra veckan. I uppgörelsen ingår bland annat att EPP ska få toppjobbet som EU-kommissionens ordförande. Där kandiderar Ursula von der Leyen, försvarsminister i Tyskland. 

Ett antal övriga poster fördelas mellan de större partigrupperna, till exempel är en socialdemokrat vald till parlamentets talman.

– Jag röstar i enlighet med den överenskommelsen. Det utgår jag från att alla andra svenska europaparlamentariker från socialdemokratiska och liberala grupperna också gör, säger Tobé.

Men ledamöterna från C, L och S har röstat mot överenskommelsen, uppger de för DN. Detta trots att deras egna partigrupper sände ut listor med instruktioner om vilka namn som skulle väljas. Lívia Járóka var ett av dem.

– Vi kan inte rösta på ett parti som för en politik som står i strid mot EU:s grundläggande värderingar, säger Karin Karlsbro, L.

Centern röstade i stället på finländska Heidi Hautala från gröna gruppen.

Centerns två ledamöter valde inte en ungerska från Fidesz, utan i stället en finländska från Gröna partiet. Foto: Abir Al-Sahlani

Fredrick Federley (C) är förvånad över EPP:s agerande.

– Under våren körde man hårt på att Fidesz blivit suspenderat. Jag och andra påtalade att detta är bara en chimär eftersom partiet fortfarande har all makt som man kan ha i parlamentet, säger han.

Hur kunde din partigrupp Renew Europe rekommendera att ni skulle rösta på LÍvia Járóka?

 – De var för naiva. Vår gruppledare och förste vice ordförande har ingen erfarenhet av parlamentet sedan tidigare. De slarvade med kontrollen, säger Federley.

Läs mer: Högerpopulisternas ökning mindre än väntat 

Läs mer: Flera år av provokationer från Viktor Orbán