Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fijis premiärminister: Lesbiska kan åka till Island

Fijis premiärminister Voreqe Bainimarama.
Fijis premiärminister Voreqe Bainimarama. Foto: AP

”Inte under vår livstid” – det är det barska budskapet om homoäktenskap från Fijis premiärminister Voreqe Bainimarama. Lesbiska kan flytta till Island, menar han.

Samkönade äktenskap kommer inte på fråga i öriket, säger han efter att ha sett ett tv-program där chefen för ett kriscenter för kvinnor argumenterade för att Fiji borde överväga att tillåta sådana äktenskap. Men Bainimarama anser inte att konstitutionens formuleringar om jämställdhet handlar om samkönade äktenskap.

Vad han tycker om gaymän framgår inte, men premiärministern råder kvinnor som vill gifta sig med varandra att boka en enkel biljett till Island – landet som var först i världen med en öppet homosexuell ledare när Johanna Sigurdardottir blev statsminister år 2009.

– Åk i väg och gift er på Island och stanna och bo där. Fiji behöver inte sådant skräp, säger Bainimarama, enligt Fiji Sun Online.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.