Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Filippinerna skärper vulkanvarning

Vulkanen Mayon har fått flera utbrott – här en bild från 2009.
Vulkanen Mayon har fått flera utbrott – här en bild från 2009. Other: Bullit Marquez/AP

Filippinerna skärper varningsnivån för vulkanen Mayon i provinsen Albay med ett steg, med hänvisning till tecken på stigande magma, som kan leda till farliga utbrott. Även på Papua Nya Guinea hotar ett vulkanutbrott. 

Invånare på Filippinerna har evakuerats från två byar nära vulkanen efter att den börjat spy ut aska under lördagen. Även på söndagsförmiddagen lokal tid kom ett askutbrott.

Varningsnivån höjdes till nivå 2, vilket betyder att vulkanens aktivitet antagligen kommer från magma som kan leda till mer utbrott med ånga och stenar men också till farliga magmautbrott.

Vulkanens mest skadliga kända utbrott var i februari 1841, då en stad begravdes i lava och 1.200 människor dödades. Senaste utbrottet var 2014, då tusentals människor evakuerades. 

Landets vulkan- och seismologicenter Phivolcs uppmanar allmänheten att vara vaksam och avstå från att gå närmare vulkanen än sex kilometer för att minimera riskerna från plötsliga explosioner, stenras och jordskred.

Phivolcs-chefen Renato Solidum säger att vulkanen har betett sig på ett ovanligt sätt det senaste året, och att det kan vara tecken på ett förestående utbrott.

De som befinner sig på vulkanens sluttning, men utanför skyddsradien, uppmanas att vidta förebyggande åtgärder.

Även på ögruppen Papua Nya Guinea har man tvingats evakuera runt 1.500 invånare från den närliggande byn Blup Blup efter att vulkanen Kadovar började spruta aska och rök förra veckan. 

– Folk flydde från sina hem för att sätta sig i säkerhet när vulkanens utbrott började och är nu i akut behov av mat, vatten, skydd och kläder, säger Röda Korsets generalsekreterare på Papua Nya Guinea till nyhetsbyrån Reuters.

Ögonvittnen på Blup Blup rapporterade om en stor explosion och att det kom röd glöd från vulkanen i fredags. Forskare kunde senare konstatera att det kom  lavaströmmar ochstora mängder giftig svaveldioxid från Kadovarvulkanen. Askpelaren kan nå cirka 600 meter upp i luften, enligt forskarna. 

På amerikanska Smithsonian Institutions "Volcanoes of the World" finns världens vulkaner listade på olika regioner där man kan följa olika vulkaners utbrott. Institutet uppskattar att det pågår ungefär 20 olika utbrott runt om på jordklotet samtidigt, och mellan 50 och 70 utbrott årligen. Antalet historiskt dokumenterade utbrott i världen är cirka 550, enligt Naturhistoriska riksmuseet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.