Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/filippinernas-storsta-medieforetag-under-hot-kan-forlora-sandningstillstandet/

Världen

Filippinernas största medieföretag under hot – kan förlora sändningstillståndet

Vägrade sända Dutertes kampanjfilmer – hotas nu med indraget sändningstillstånd.
Vägrade sända Dutertes kampanjfilmer – hotas nu med indraget sändningstillstånd. Foto: Raad Adayleh

Filippinernas största medieföretag, ABS-CBN, hotas att få sitt sändningstillstånd indraget och alltså i praktiken stängas ned. Detta eftersom landets regering hävdar att företaget brutit mot reglerna för sitt sändningstillstånd. Kritiker som Human rights watch hävdar dock att försöken att stänga ned ABS-CBN egentligen handlar om att inskränka pressfriheten. 

Formellt hävdar den allmänna åklagaren i Filippinerna, Jose Calida, att ABS-CBN låtit utländska investerare investera i bolaget samt att man när man lanserat en plustjänst brutit mot ett krav om att regeringen måste godkänna den typen av betaltjänster i förväg.

Klagomålet, som lämnats till Filippinernas högsta domstol, kommer bara drygt en månad innan ABS-CBN:s nuvarande sändningstillstånd går ut den 30 mars. Flera motioner om att förlänga ABS-CBN:s sändningstillstånd har lämnats in till Filippinernas representanthus, som går på ledighet den 14 mars, men har inte tagits upp till votering. Det nuvarande sändningstillståndet gavs 1995. 

Kritiker hävdar dock att detta är en del av ett krig mot filippinska medier som drivs av landets populistiska president, Rodrigo Duterte. Duterte har länge uttalat sig kritiskt om ABS-CBN, efter att kanalen beslutat att inte sända hans presidentkampanjs reklamfilmer under valrörelsen 2016. Så sent som i december sa Duterte i ett tal att han inte visste om kanalen skulle få sitt sändningstillstånd förlängt, och uppmanade företagets ägare att sälja.

”De här handlingarna är del av en större attack mot medier och civilsamhällen som vågar kritisera honom”, säger den internationella organisationen Human rights watch i ett uttalande till CNN Philippines.

Om ABS-CBN, som grundades 1946, förlora sitt sändningstillstånd skulle man enligt New York times fortfarande kunna verka, men i en gråzon som innebär att man enbart skulle kunna sända över internet. ABS-CBN är i dag Filippinernas största tv-kanal.

Hoten mot ABS-CBN kommer drygt två år efter att Filippinernas regering försökt stänga ned nyhetssajten Rappler, som regelbundet faktakollar Dutertes påståenden, med hänvisningar till att företaget skulle varit delvis styrt av amerikaner. Sajtens grundare, Maria Ressa, har sedan dess gripits flera gånger och står åtalad misstänkt för bland annat förtal.